Baş ağrısı

Baş ağrısı

Baş ağrısı

Baş ağrısı nedir?
Başın herhangi bir bölgesinin ağrımasına baş ağrısı denir. Baş ağrısı en sık bildirilen tıbbi şikayetlerin başında gelmektedir. Baş ağrıları çok çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir ve değişik tiplerde kendini gösterebilir

Baş ağrısının tipleri nelerdir?
Baş ağrısının yüzlerce farklı tipi vardır (1). Uluslararası Başağrısı derneği tarafından yayımlanan baş ağrıları sınıflamasında 14 ana tip baş ağrısı şu şekilde sınıflandırılmıştır.

  1. Primer baş ağrıları (Bu grupta baş ağrısına neden olan ek bir durum yoktur.)
    1. Migren
    2. Gerilim-tipi baş ağrısı
    3. Küme baş ağrısı ve diğer trigeminal otonomik baş ağrıları
    4. Diğer primer baş ağrıları
  2. Sekonder baş ağrıları  (Bu grupta baş ağrısının nedeni başka bir durumdan kaynaklanmaktadır.)
    5. Baş ve/veya boyun travmasına bağlanan baş ağrıları
    6. Kraniyal ya da servikal damarsal bozukluklara bağlanan baş ağrısı
    7. Damarsal olmayan kafaiçi bozukluklarına bağlanan baş ağrısı
    8. Madde (kullanımı) ya da kesilmesine bağlanan baş ağrısı
    9. Enfeksiyona bağlanan baş ağrısı (sinir sistemi veya sistemik)
    10. Homeostasis bozukluğuna bağlanan baş ağrısı
    11. Kraniyum, boyun, gözler, kulaklar, burun, sinüsler, dişler, ağız ya da diğer yüz veya kraniyal yapılara bağlanan baş ağrısı ya da yüz ağrısı
    12. Psikiyatrik bozukluklara bağlanan baş ağrısı C. Kraniyal nevraljiler, santral ve primer yüz ağrısı ve diğer baş ağrıları
    13. Kraniyal nevraljiler ve santral yüz ağrısının nedenleri
    14. Diğer başağrısı, kraniyal nevralji, merkezi veya primer yüz ağrısı

Migren
Ataklarla ortaya çıkar. Baş ağrısı 4-72 saat sürebilir. Zonklayıcıdır ve genellikle başın tek bir tarafında  hissedilir (Ancak iki taraflı hissedildiği durumlar da nadir değildir.) Bulantı ve kusma eşlik edebilir. Işık ve sesten hatta kokulardan rahatsızlık görülebilir.

Migren ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Gerilim-tipi baş ağrısı
Toplumda en sık görülen baş ağrısı çeşididir. Ağrı hafif ve orta şiddetlidir, gelir ve gider. Genellikle bulantı kusma gibi başka bulgular eşlik etmez. Ağrı çember gibi başı saran bir ağrı olarak hissedilir.

Küme baş ağrısı
Erkeklerde daha sıktır. Uzun suren ağrılı ve ağrısız döenmler. Gece uykusundan uyandıracak kadar şiddetli olabilir. Genellikle göz cevresinde hissedilir. Gözde batma, hissi gözlerde yaşarma, burun akintisi, göz kapağında düşüklük gibi bulular eşlik edebilir.

Baş ağrısının nedenleri nelerdir ? Baş ağrısı neden olur?

Hastalıklar
Soğuk algınlığı, ateş ya da sinüzit, boğaz enfeksiyonları ya da kulak enfeksiyonları gibi enfeksiyonlar baş ağrısına neden olabilir. Duygusal stres, depresyon, uyku düzeninde değişiklikler ve ayrıca boyun ve sırt kaslarının aşırı gerildiği durumlarda (bilgisayar başında fazla süre geçirmek, duruş bozuklukları gibi) da baş ağrıları görülebilir.

Çevre
Allerjenler, bazı yiyecekler, hava kirliliği, gürültü ve hava değişiklikleri baş ağrılarını tetikleyebilir.

Genetik
Özellikle migrenin genetik geçiş gösterebildiği yapılan çalışmalarda rapor edilmiştir.

Baş ağrısına nasıl teşhis konur?

Doktorunuz baş ağrısının tipini ayırt etmek icin size çeşitli sorular soracaktır. Baş ağrısının hangi yaşta başladığı, herhangi bir cevresel etkenle ilişkili olup olmadığı, ne kadar sıklıkla geldigi, ağrının yeri ve şiddeti, ne kadar sürdüğü, başka eşlik eden semptomların olup olmadıgı gibi sorulara cevap vermenizi isteyebilir. Bununla birlikte hipertansiyon, enfeksiyon ya da başka durumlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak icin ek tetkik isteyebilir.

Baş ağrısı hangi bulgular varsa ciddi durumların habercisi olabilir?
Çogu baş ağrısı ciddi bir durum değildir. Ancak hayatı etkileyecek derecede bir halsizlik, uzuvlarda karıncalanma, uyusma, denge kaybı, görmede bulanıklık, konuşmada zorluk, ateş ense sertliği, bulantı -kusma gibi bulgulardan herhangi biri eşlik ediyorsa hızlı bir şekilde doktora başvurmak gereklidir.

Baş ağrısı nasıl tedavi edilir?
Hastaların en sık sorduğu sorulardan başında “Baş ağrısına ne iyi gelir? Baş ağrısı nasil geçirilir?” Gelmektedir. Baş ağrısının tipine ve nedenine gore cok çeşitli tedavi seçenekleri vardır. İlaçların yanında hayat tarzında yapılacak olan değişiklikler, stresten ve tetikleyici etkenlerden uzak kalmak tedavi stratejileri arasındadır. İlaçlar arasında ağrı kesiciler, migrene özel ilaçlar, kan basıncını düşürücü ilaçlar, antidepresanlar ve kas gevşeticiler yer almaktadır.

Baş ağrısı nasıl önlenir?

Baş ağrısını önlemek icin tetikleyici etkenlerin farkında olmak ve bunlardan kaçınmak gerekir. Stresten mümkün olduğunca uzak kalmak ya da rahatlama teknikleri kullanmak, fazla kafeinden ve alkolden kaçınmak, yeteri miktarda su icmek, dengeli beslenmek gibi yaklaşımları baş ağrılarını önlemekte ya da sıklıklarını azaltmada faydalıdır.

Baş ağrısına hangi bölüm bakar?

Baş ağrısı ile birden fazla bölüm ilgilenmektedir. Nöroloji, iç hastalıkları ya da kulak burun boğaz baş ağrısı ile ilgilenen bölümlerdir. Baş ağrısı şikayetiniz varsa aşağıdaki soruların cevaplarını kaydettiğiniz bir baş ağrısı günlüğü tutabilirisiniz. Bu günlük hekime başvurduğunuz durumda hekimin baş ağrınızın nedenlerini daha iyi anlamasına yardımcı olacaktır. 

  • Baş ağrınız ilk ne zaman başladı?
  • Baş ağrınızın sıklığı nedir?
  • Baş ağrınız başlamadan önce çeşitli semptomlarınız oluyor mu?
  • Baş ağrınız başınızın neresinde?
  • Baş ağrınız ne kadar sürüyor?
  • Baş ağrınız günün hangi saatlerinde başlıyor ve sonlanıyor?
  • Baş ağrınız bazı yiyecekleri tükettikten sonra ortaya çıkıyor olabilir mi?
  • (Kadın iseniz) baş ağrınız adet döngünüzün belirli dönemlerinde mi ortaya çıkıyor?
  • Baş ağrınız belli koku, gürültü ya da hava şartları ile mi ortaya çıkıyo?
  • Ağrınızı nasıl tarif ediyorsunuz ( batici, zonklayıcı, kunt) ?

Referanslar

  1. WebMD (2020).Headache. Erişim tarihi Eylül 12, 2022
  2. Başağrılı hastada tanı ve tetkikler. Türk Nöroloji Derneği Başağrısı Çalışma Grubu. Erişim tarihi Eylül 12, 2022
  3. Ada Health (2022). Headache. Erişim tarihi Eylül 12, 2022

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

CEPTE SAĞLIK

Cepte Sağlık; online aile sağlığı merkezidir. Türkiye'nin en büyük Fiziksel, Mental ve Sosyal Sağlık Platformunda yüzlerce alanında uzman doktor veya psikolog ile hemen online görüşme yapabilir, evde ...

WhatsApp