Efor Testi

Efor Testi

Kalp rahatsızlıkları günümüzün en yaygın hastalıklarında biridir. Artan stres, kalabalık şehirlerde yaşam, beslenme şeklindeki düzensizlikler ve benzeri sebepler, kalp rahatsızlıkların başlıca sebeplerindendir. 

Efor testi nedir ve neden yapılır?

Efor testi, bir diğer ismiyle stres testi, kalp hastalıklarını anlamada başvurulan güvenilir yollardan biridir. Efor testi sırasında, kişiye kalbin iş yükünün artmasını sağlayan belirli egzersizler yaptırılır. Bu egzersizlerin amacı, iş yükü artan kalbin nasıl çalıştığını ve bu artan iş yüküne nasıl cevap vereceğini incelemek ve buna bağlı olarak kişinin herhangi bir kalp damar hastalığına sahip olup olmadığını anlamaktır. Test sırasında kişinin EKG’ si sürekli olarak izlenir ve kayda alınır. Bu test bir koşu bandında veya bir bisiklet üzerinde gerçekleştirilir. Bu yazımızda efor testinin ne olduğu, nasıl yapıldığı, kimlere uygulandığı ve benzeri bilgilere ulaşabilirsiniz. 

Efor testi nasıl yapılır?

Efor testi, bir kardiyolog ve hemşire gözetiminde, motorlu koşu bandı veya bisiklet üzerine yapılır. Test öncesinde kişinin göğsüne elektrod isimli pullar yapıştırılır. Bu pullar, elektrokardiyogram (EKG) kaydı amacıyla takılmaktadır. Test öncesinde kişinin istirahat EKG’sinin alınması çok önemlidir. Test, yavaş olunacak şekilde az eğimli koşu bandında hareket etmeyle başlar. Egzersiz kurallarına göre her üç dakikada hız ve eğimde bir artış olur. Efor testinde egzersiz süresi ortalama 6 ila 12 dakika arasındadır. Bu süre kişinin yaşı ve efor kapasitesi tarafından belirlenir. Test sırasında kişinin kalp ritmi takip edilir ve her üç dakikada kan basıncı ölçülür.

Neden efor testi yapılır?

Efor testinin birden fazla yapılma sebebi vardır. Bu testin yapılıp yapılmayacağına ancak uzman doktor karar verebilir. Aşağıdaki sizler için doktorun bu testi isteme amaçlarından bazılarını bir araya getirdik.

  • Eğer göğüs ağrınız, nefes darlığınız ve çarpıntınız varsa veya bunların semptomlarını gözlemliyorsanız, bu sorunların sebebinin kalp olup olmadığını anlamak adına bu test uygulanabilir.
  • Aktifleşme arttıkça kalbin yeterli kanı pompalayıp pompalamadığını anlamak için efor testi uygulanabilir.
  • Kalp ilaçlarının nasıl çalıştığını ve işe yarayıp yaramadığını öğrenmek için test uygulanabilir.
  • Koroner bir kalp rahatsızlığınız olup olmadığını anlamak için bu test uygulanabilir.
  • Anormal kalp ritimleriniz varsa, bu test sayesinde durum tanımlanabilir.
  • Efor testi sizlere hangi seviyede egzersizin bedeniniz için uygun olduğunu söyler. 

Efor testi öncesinde neler yapılmalıdır?

Doktorunuz size efor testi yapacağını belirttiyse, teste girmeden önce bazı şeylere dikkat edilmesi gerekir. Bunlardan bazılarını aşağıda sizler için sıraladık.

  • Test öncesinde aç olunmamalıdır. Hafif bir şeyler tüketilmesi önerilir.
  • Test öncesinde sigara içilmemelidir.
  • Daha önce EKG kaydı varsa, bunu doktora göstermelidir.
  • Bazı ilaçların kullanımı hasta için sakıncalı olabilir. Belirttiğimiz ilaçlar arasından herhangi biri kullanılıyorsa, test öncesinde doktora belirtilmelidir ve en az 48 saat önce alımı durdurulmalıdır. Bunlar; dilatrend, arlec, beloc, nortan, concor, vasoxen, dideral, tensinor, tenoretic, saneloc, darob, diltizem ve isopin’dir.
  • Eğer hasta erkekse, elektrodların göğüse daha iyi yapışabilmesi için teste göğsünü tıraş edip gelmelidir.
  • Teste uygun kıyafet ve ayakkabı ile gelinmelidir.
  • Eğer hamilelikten şüpheleniliyorsa, kesinlikle doktora bildirilmelidir.

 

Efor testi sırasında neler yapılmalıdır?

Efor testi sırasında dikkat etmeniz gereken birkaç şey bulunmaktadır. Yanınızda bulunan uzman doktor ve hemşire, bu konuda size gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır. Test süresince, koşu bandının yanlarındaki destek kolları bırakılmamalıdır. Eğer egzersiz sırasında göğüs ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi veya çarpıntı gibi bir sorun hissedilirse, hemen ekip bilgilendirilmelidir. Bir sorunla karşılaşılmadığı müddetçe, efor testi yaklaşık on dakika sürer. Bu sırada kalbin ritmi takip edilir, EKG ve kan basıncının kaydı yapılır ve ardından işlem sonlandırılır.

Efor testi kimlere uygundur?

Her bireyin sağlık durumu birbirinden farklıdır. Efor testide de herkes için uygun olmayan bir testtir. Test öncesinde uzman doktor, ileride bir sıkıntı yaşamaması adına kişiye belli sorular sorar. Sizler için bu sorulardan bazılarını aşağıda bir araya getirdik.

  • Yaş
  • Ailede kalp rahatsızlığı olup olmaması
  • Fiziksel aktivite seviyesi
  • Belli semptomlar

Efor testi güvenilir midir?

Eğer efor testini engelleyecek herhangi bir sağlık sorununuz bulunmuyorsa ve doktorunuz testi sizin için uygun bulduysa, efor testinin genellikle bir riski yoktur. Çok nadir de olsa, testin sebep olabileceği birkaç sorun bulunmaktadır. Bu problemlerin bazıları, test biter bitmez sonlansa da bazıları daha büyük sorunlara yol açabilir. Düşük kan basıncı çok ciddi sonuçlara yol açmayacak sorunlardan biridir. Test sırasında kan basıncınızın düşmesi kişide baş dönmesi veya baygınlık hissi yaratabilir. Bir diğer olası sorun kalp ritm bozukluklarıdır (aritmi). Fakat egzersiz sırasında ortaya çıkabilen aritmiler, test bittiğinde kaybolur. Son risk ise kalp krizidir. Kalp krizi, efor testi sırasında çok nadiren görülür fakat bu probleme yolda açabileceğinin bilincinde olmak gerekir. Eğer test sırasında herhangi bir sorun yaşanırsa ve kendinizi kötü hissederseniz, yanınızda bulunan kardiyolog ya da hemşire testi hemen durdurur.



Efor testinin ardından başka testler yapılır mı?

Efor testi bir görüntüleme testidir. Herhangi bir sağlık sorunu bulunmazsa ve sonuçlar normalse, başka testlere ihtiyaç olmayacaktır. Fakat test sonucunda dikkat çeken bir sorun olursa, uzman doktor ek testler yapmak isteyebilir.

Efor testini hangi bölüm yapar?

Efor testi, hastanelerde kardiyologlar ve teknisyenler tarafında yapılır. Test için Kardiyoloji bölümünden randevu almanız gerekir.

 

http://www.yeditepehastanesi.com.tr/efor-testi

https://maltepehastanesi.com.tr/makale/tr/efor-testi-nasil-yapilir

https://medlineplus.gov/lab-tests/stress-tests/

https://www.webmd.com/heart-disease/stress-test

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

CEPTE SAĞLIK

Cepte Sağlık; online aile sağlığı merkezidir. Türkiye'nin en büyük Fiziksel, Mental ve Sosyal Sağlık Platformunda yüzlerce alanında uzman doktor veya psikolog ile hemen online görüşme yapabilir, evde ...

WhatsApp