Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri Nelerdir?

Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri Nelerdir?

Lenf bezleri vücudumuz için büyük önem taşırlar. Enfeksiyonla mücadele ederek, vücudumuzun hastalıkla savaşmasını sağlarlar. Bu yazımızda lenf bezi şişmesi belirtileri ve lenf bezi şişmesi nasıl anlaşılır, bahsettik.

Lenf bezi şişmesi belirtileri, vücutta bir sorun olduğunun göstergesidir. Eğer uzun süreliyse göz ardı edilmeden bir doktora görünülmesi gerekmektedir. Lenf bezi şişmesi belirtileri çoğu zaman kişinin anlayabileceği türdendir.

Lenf Bezi Nedir?

Vücudumuzda yaygın olarak bulunan, bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan, dışarıdan gelen tehlikelere karşı vücudumuzu koruyan bezlerdir. Çenenin altında, boynun ortasında ve yan kısımlarında, koltuk altlarında, kulakların önünde ve arkasında, kasıklarda ve köprücük kemiğinin üst tarafında, kafanın arkasında, diz ve dirsek çevresinde bulunurlar. Boyutları 1-15 mm aralığında, küçük yuvarlak bezlerdir. Vücudumuzda yaklaşık 600’e yakın yerde bulunurlar.

Lenf Bezi Neden Şişer?

Lenf bezi vücudu dış etkenlere karşı korur. Vücuda ait olmayan dış etkenleri tanırlar. Eğer lenf bezi şişiyorsa o bölgede bir enfeksiyonla mücadele ediyordur. Ve lenf bezinin şişmesi, vücut sistemini enfeksiyonlara karşı koruduğunun göstergesidir. Örneğin, boynun yan kısımlarında bulunan lenf bezlerinin şişmesi, üst solunum enfeksiyonundan kaynaklanıyor olabilir. Kulak enfeksiyonu, kızamık, diş apsesi de lenf bezlerinin şişmesine sebep olabilir. HIV sebebiyle AIDS’te vücut genelinde bulunan lenf bezleri şişer. Lösemi, Lenfoma ve kanser belirtilerinde de lenf bezi şişmesi görülür. Ayrıca, Fenitoin içeren ilaçların ve sıtma ilaçlarının da lenf bezi şişmesine neden olduğu görülebilir.

Hangi Belirtiler Lenf Bezi Şişmesinin Göstergesidir?

Lenf bezi şişmesi belirtileri kolayca fark edilebilir. Lenf bezlerinde şişlik hissedilir. Lenf bezi şişmesi ağrı yapar mı? Özellikle çene altında ve boyunda bulunan lenf bezleri, kafanızı çevirirken veya yemek yerken acıyabilir. Veya şişliklere dokunduğunuzda ağrı yapabilir. Eğer kasıklardaki lenf bezi şişmişse yürürken veya eğilirken ağrıyabilir. Bunların dışında öksürük, boğaz ağrısı, halsizlik, titreme, iştah kaybı, ateş, burun akıntısı ve terleme gibi belirtiler lenf bezi şişmesi nasıl anlaşılır? sorusuna yanıt verir.

Lenf Bezi Şiştiği Durumda Ne Yapılır?

Lenf bezi şişliğine ne iyi gelir? Eğer henüz yeniyse evde yapabileceğiniz birkaç yöntem ağrınızı hafifletebilir. Şişliğin olduğu bölgeye sıcak kompres, bol su tüketimi ve taze sıkılmış meyve suyu iyi gelebilir. Ayrıca dinlenmeniz de önemlidir. Lenf bezi şişmesi süresi birkaç günden uzun sürerse doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Lenf bezi şişmesi bazı durumlarda kanser habercisi olabilmektedir. Bu sebeple eğer lenf bezi çok ağrıyorsa veya irin akıyorsa hiç beklemeden doktora başvurmalısınız.

Lenf Bezi Tedavisi?

Lenf bezi şişmesi belirtileri görüldükten sonra, eğer birkaç gün içinde geçmezse doktorunuza başvurmalısınız. Öncelikle şişliğin altındaki sebep belirlenir. Doktor fiziki muayene ile lenf bezinin boyutunu ve hassaslık düzeyini belirler. Ardından genellikle kan testi ve görüntüleme testi gelir. Bazı durumlarda da doğru teşhis için lenf bezi biyopsisi gerekebilir. İğneye benzer araçlarla lenf bezlerinden örnekler alınarak, laboratuvar ortamında incelenir. Bu basit bir işlemdir. Hasta eğer ağrı kesici bile kullanacaksa bu, doktorun bilgisi ile olmalıdır. Genellikle lenf bezi şişmesi tedavisi, eğer şişmeler enfeksiyon kaynaklıysa, antibiyotik kullanımıyladır. Enfeksiyon kaynaklı lenf bezi şişmesi ilaç yoluyla küçültülür. Bu durumda şişen lenf bezleri ilaç tedavisiyle 2-3 haftada tamamen kaybolur. Kanserin neden olduğu lenf bezi şişmesinde ise cerrahi girişimlere ve kemoterapiye ihtiyaç duyulur.

Lenf bezi şişmesi belirtileri ve lenf bezi şişmesi nasıl anlaşılır sorularına yanıt verdik. Lenf bezi şişmesi genel olarak tehlikeli bir durum sunmasa da tekrarlanan durumlarda doktora görünmeniz iyi olacaktır.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

CEPTE SAĞLIK

Cepte Sağlık; online aile sağlığı merkezidir. Türkiye'nin en büyük Fiziksel, Mental ve Sosyal Sağlık Platformunda yüzlerce alanında uzman doktor veya psikolog ile hemen online görüşme yapabilir, evde ...

WhatsApp