Meniere Hastalığı

Meniere Hastalığı

Meniere hastalığı nedir?

Meniere hastalığı, kulağı etkileyen ve başka rahatsızlıklara da yol açabilen bir iç kulak hastalığıdır. Meniere hastalığında, iç kulakta bulunan endolenf isimli sıvıda bir artış olur. Bu hastalık ilerleyen dönemlerinde vertigo veya işitme kaybına yol açabilir. Her yaşta ortaya çıkabilen bu hastalık genellikle genç ve orta yaşlı insanlarda görülür. Meniere hastalığı kronik olsa da, doğru tedavinin uygulanması durumunda semptomlarda hafifleme olabilir. Ayrıca doğru tedavi yöntemleriyle ileride oluşabilecek diğer hastalıkların önüne geçmek hedeflenir.

Meniere hastalığı neden olur?

Meniere hastalığının sebepleri henüz kesin olarak anlaşılamamıştır. Bu hastalıkta gözlemlenebilen tek şey endolenf sıvısındaki artıştır fakat bu artışın kaynağı saptanamamıştır. Doktorlara göre bu hastalığın sebebi, birden fazla faktörün birleşmesiyle alakalıdır. Endolenf sıvısındaki artış genellikle anormal bağışıklık tepkisi, anatomik anormallik, genetik eğilim, viral enfeksiyonlar veya tıkanma gibi nedenlere bağlanır.

Meniere hastalığı nasıl önlenir?

Meniere hastalığının kaynağı bilinmediği için henüz nasıl önlenebileceğine dair bir öneri bulunmamaktadır.
Meniere hastalığının belirti ve semptomları nelerdir?

Baş dönmesi, işitme kaybı, kulak çınlaması ve kulakta dolgunluk hissi, Meniere hastalığının başlıca semptomlarındandır. Bu hastalıkta baş dönmesi kendiliğinden başlar ve biter. Meniere hastalığından kaynaklanan işitme kaybı genellikle erken yaşlarda ortaya çıkar ve ataklar halinde yaşanır. Fakat bazı hastalarda uzun vadede kalıcı işitme kaybı da gözlemlenmiştir. Meniere sebepli kulak çınlamasında genellikle çınlama, uğultu, kükreme, ıslık ya da tıslama sesi algılanır. Meniere kaynaklı belirti ve semptomlar genellikle ataklar halindedir ve gelip geçicidir. Yaşanan atağın ardından belirtilerde ve semptomlarda düzelme, azalma veya tamamen ortadan kalkma gözlemlenebilir. Belirti ve semptomlardan herhangi birinin farkına varılması durumunda, derhal uzman doktor ile iletişime geçilmelidir. Aşağıda belirti ve semptomlardan bazılarını sizler için maddeler halinde belirttik.

  • Baş dönmesi hissi
  • Dengesizlik
  • Mide bulantısı veya kusma
  • Kulakta çınlama, kükreme, uğultu
  • İşitmede ani düşüşler

Meniere hastalığı nasıl teşhis edilir?

Meniere hastalığının herhangi bir belirti veya semptomunda derhal uzman doktora başvurulmalıdır.  Doktorunuzun ilk yapacağı şey sizin sağlık geçmişinizi öğrenmek için belli sorular sormak ve ardından bir fizik muayenesi gerçekleştirmektir. Meniere hastalığını teşhis etmek oldukça zordur. Yirmi dakika ile 12 saat arasında değişebilen bir süre zarfında, iki baş dönmesi atağı oluyorsa ve kesin fark edilmiş bir işitme kaybı, kulakta çınlama veya dolgunluk hissi varsa ve bunların nedeni bulunamıyorsa, Meniere hastalığı tanısı konabilir. İşitme testi bu hastalığın tanısında önemli bir yere sahiptir. Bu hastalığa sahip bireyler genellikle düşük frekanslı sesleri ve yüksek ve düşük frekansların birlikte olduğu sesleri işitmekte sorun yaşarlar. Meniere hastaları genellikle atak sürecinde denge bozulması yaşarken, ataklar arasını normal geçirirler. İç kulağın fonksiyonlarını tespit etmek için bazı testler bulunmaktadır. Bunlar, videonistagmografi, döner sandalye testi, vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyeller testi, posturografi, vHIT testi ve elektrokokleografi testi’dir.

  • Videonistagmografi: Göz hareketini kontrol eden kaslar ve iç kulaktaki denge sensörleri arasında bir bağlantı vardır. Bu yüzden test, hastanın göz hareketlerini ölçer ve dengesini değerlendirir.
  • Döner sandalye testi: Bu test, VNG gibi göz hareketlerini inceleyerek iç kulak işlevlerini inceler. Hasta bilgisayar kontrolünde olan bir sandalyeye oturtulur ve dönme esnasında iç kulağa gelen uyarılara tepkisi ölçülür.
  • Vestibüler uyarılmış miyojenik potensiyeller testi: Bir diğer ismiyle VEMP olan bu test, Meniere hastası olanlarda etkilenmiş iç kulağın karakteristik değişikliklerini ölçer.
  • Posturografi: Test süresinde hasta, bir platformun üzerinde çıplak ayakla durur ve karşılaştığı koşullar her ne olursa olsun dengesini korumaya çalışır. Test, bireyin denge sisteminin hangi kısmına güvendiğini ve hangi kısımların sorun yaratabileceğini tespit eder.
  • Video Head Impulse (vHIT) testi: Hastanın ani hareketler karşısında göz reaksiyonlarını ölçer. Eğer hastanın başı döndüğünde hedeften farklı bir yere odaklanma yaşanırsa, reflekslerde bir anormallik olduğu anlaşılır.
  • Elektrokokleografi (ECoG) testi: ECoG testinde hastaya verilen ses karşısında, iç kulağın verdiği elektriksel tepki ölçülür. Bu sayede iç kulakta sıvı birikimi olup olmadığı anlaşılır.

Meniere hastalığı nasıl tedavi edilir?

Meniere hastalığının nedenleri saptanamadığı için henüz bir tedavi yöntemi geliştirilememiştir. Uygulanan yöntemler, hastalığı kontrol altında tutmaya ve sebep olduğu diğer hastalıkların hafif atlatılmasına yöneliktir. Kullanılan bazı tedavi yöntemlerinde, vertigo ataklarının şiddeti ve sıklığının kontrolü hedeflenir. Fakat bu hastalığın sebep olabileceği işitme kaybının bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Uygulanan tedaviler genellikle baş dönmesi ve mide bulantısını azaltmaya, endolenf sıvının birikmesini önlemeye ve atak sıklığını azaltmaya yöneliktir. Bazı durumlarda uzman doktor, kulak içine belli enjeksiyonlar uygulama yöntemini tercih edebilir. İlaç tedavilerinin işe yaramadığı hastalarda cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Bu durumlarda endolenf sıvısının drenajı yapılabilir veya bölgedeki sinir yapısının alınabilir.

Meniere hastaları nelere dikkat etmelidir?

Meniere hastaları için belli başlı aktiviteler riskli olabilir. Hastalığın sebep olduğu atakların ne zaman yaşanacağı bilinmediği için, her zaman dikkatli olunmalıdır. Aşağıda sizler için, Meniere hastaları adına riskli olabilecek bazı faaliyetleri sıraladık.

  • Araba sürme
  • Bisiklet sürme
  • Koşma
  • Yüzme
  • Merdiven tırmanma
  • Ağır makine kullanma

 

Menier hastalığına hangi bölüm bakar?

Eğer yukarıda sıraladığımız belirti ve semptomlardan herhangi birini fark edecek olursanız, en kısa sürede uzman doktorunuza başvurmalısınız. Meniere hastalığı için Kulak Burun Boğaz bölümlerinden randevu alabilirsiniz.

 

Yazının kaynakları

https://www.nhs.uk/conditions/menieres-disease/#:~:text=Ménière%27s%20disease%20is%20a%20condition,hearing%20loss

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menieres-disease/symptoms-causes/syc-20374910

https://www.nidcd.nih.gov/health/menieres-disease

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

CEPTE SAĞLIK

Cepte Sağlık; online aile sağlığı merkezidir. Türkiye'nin en büyük Fiziksel, Mental ve Sosyal Sağlık Platformunda yüzlerce alanında uzman doktor veya psikolog ile hemen online görüşme yapabilir, evde ...

WhatsApp