Spiral

Spiral

Günümüz dünyasında birden fazla doğum kontrol yöntemi vardır. Doğru yöntem uygulandığında, gebeliği önleme olasılığı da artar. Bu yazımızda sizlere, bugün çokça tercih edilen bir doğum kontrol yöntemi olan spiraller hakkında bilgiler vereceğiz. Yazımızda spiralin ne olduğu, uygulama ve çıkarma yöntemi, kimler için uygun olduğu, kimler için olmadığı gibi konular hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz. Sizlere sunduğumuz fiyatların sürekli değiştiğini hatırlatmak isteriz.

Spiral nedir?

Spiral, T şekline benzeyen ve rahim boşluğuna yerleştirmek için üretilmiş gebelik önleyici bir araçtır. Spiral sayesinde spermler yumurtaya ulaşamaz ve döllenme gerçekleşmez. Döllenme olsa bile, spiral yoluyla yapısı bozulan rahim iç duvarına döllenmiş yumurta yerleşemez. Spiral günümüzün en sık başvurulan doğum kontrol yöntemidir. Ekonomik avantajlarının yanında, kolay uygulanabilirliği ve çıkarıldığı durumda doğurganlığı etkilemiyor oluşu, tercih edilmesindeki önemli sebeplerdir. İki çeşit spiral vardır. Bunlardan biri klasik bakır telli spiral, diğeri de hormonlu spiraldir. Seçilen spiral çeşidine göre, spiraller 5 ila 10 yıl boyunca rahimde kalıp, gebeliği önleyebilir. Bu yazımızda sizler için hormonlu spiralin ne olduğundan da bahsedeceğiz.


Hormonlu Spiral nedir?

Hormonlu spiral, bir diğer adıyla Mirena, bir spiral çeşididir ve gebeliği önleme amacıyla kullanılır. Bu spiralin içinde bulunan haznenin içinde, normalde yumurtalıklardan salgılanan progesteron hormonu bulunur. Hormonlu spiral rahim içine yerleştirildikten sonra, progesteron hormonunu lokal olarak salgılayarak rahim iç zarını inceltir. Bu sayede döllenen yumurta rahim içinde yerleşecek yer bulamaz. Bu şekilde spiral gebeliği %99 oranında engeller. Hormonlu spiral, âdet kanamasının başlangıcından itibaren ilk 7 gün içinde, doktor tarafından yerleştirilir. Bu spiraller sayesinde kadınlar 5 sene boyunca gebeliği önleyebilirler. Fakat düşük de olsa gebe kalma ihtimali unutulmamalı ve dikkatli olunmalıdır. 

Spiral işlemi nasıl uygulanır?

Regl dönemi, rahim ağzının açık olması sebebiyle spiral uygulaması için en uygun dönemdir. Rahim ağzı antiseptik solüsyonla temizlendikten sonra buraya bir tüp yerleştirilir. Yerleştirilen tüpün içinden T şeklinde bir aparat geçirilir ve rahim içine yerleştirilir. Yerleştirme yapıldıktan sonra, uç kısımdan çıkan ipler, rahim ağzından 1-2 cm aşağıda olacak şekilde kesilir, bu sayede gerekli kontroller kolaylıkla sağlanabilir. Spiral takma uygulaması acılı bir işlem değildir. İşlem sırasında kasık bölgelerinde hafif kasılma ve/veya kramp tarzı bir ağrı oluşabilir. Fakat isteğe bağlı olarak doktor bölgeye lokal anestezi uygulayabilir. Spiral takıldıktan sonra hafif kanamalar yaşanabilir. Doktorlar bu durum hakkında önceden bilgilendirme yapar ve endişelenecek bir şey olmadığını açıklarlar. Spiral işlemi kesinlikle hastane, tıp merkezleri, poliklinik veya klinik gibi ortamlarda yapılmalıdır.

Spiral nasıl çıkarılır?

Spirali çıkarmak oldukça kolay bir işlemdir. Spiral takıldığında bırakılan ipleri bir alet yardımıyla tutan doktor, kolayca çıkarabilir. Fakat ipler görünmüyorsa, anestezi gerekebilir. Spiral çıkarıldıktan sonra gebe kalmanın artık mümkün olduğunu unutmamak gerekir.

Spiral işlemi kimlere uygulanır?

Aşağıda sizler için spiral taktırmanın uygun olduğu durumları sıraladık.

  • Lohusalık dönemi bittikten sonra
  • Rahimde ve/veya vajina bölgesinde enfeksiyon yoksa
  • Spiral takımını engelleyecek bir operasyon geçirilmediyse
  • Aşırı adet görülme durumunda miktarı azaltma amacıyla (hormonlu spiral)

Spiral işlemi kimlere uygulanmaz?

Spiralin takılmaması gerekilen birden fazla durum vardır. Aşağıda belirttiğimiz durumlarda, kadınlar herhangi bir spiral çeşidini kullanamazlar.

  • Gebe olan veya kuşkusu olan kadınlar
  • Anormal ve sebebi anlaşılamayan vajinal kanaması olan kadınlar
  • Rahim ağzı kanseri olan kadınlar
  • Endometrium kanseri olan kadınlar
  • Meme kanseri olan kadınlar
  • Rahimde şekil bozukluğuna sahip kadınlar
  • Son 3 ayda pelvik iltihabı hastalığı geçiren kadınlar
  • Son 3 ay içinde cinsel yolla bulaşan bir hastalık geçiren kadınlar
  • Şiddetli karaciğer rahatsızlığı olan kadınlar
  • Son 4 hafta içinde kürtaj olmuş kadınlar

Spiralin dezavantajları nelerdir?

Spiralin doğru takıldığı ve yerini koruduğu sürece herhangi bir dezavantajı yoktur. Sorun yaşamamak için doğru kişiye doğru spiralin takılması ve kontrollerin düzenli yapılması yeterlidir. Eğer regl dönemini sancılı ve yoğun kanamalı geçiren kadınlara bakır spiral takılırsa, bu rahatsızlık yaratabilir. Spiral takımının ardından eğer regl döneminde uzama, regl dışında kanama ve/veya aniden oluşan şiddetli kasık ağrıları oluşursa, spiralin yerinden kaymış olması muhtemeldir. Bu ağrıların yanı sıra, eğer spiralin yerinde bir değişiklik olursa, gebeliğe karşı herhangi bir önleyiciliği kalmaz. Herhangi bir ağrıda doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.  

Spiral taktıran kadınların nelere dikkat etmesi gerekir?

Spiral taktırma süreci ve sonrası genellikle sorunsuz geçer. Fakat aşağıda belirttiğimiz durumlara dikkat edilmelidir.

  • Spiral uygulamasından sonra yüksek ateş, halsizlik, kasık ağrısı veya kokulu akıntı gözlemlenirse hemen doktora başvurulmalıdır.
  • Yıllık rutin kontroller ve smear testi mutlaka yapılmalıdır.
  • Spirali kullanırken ipini hissedemiyorsanız, kesinlikle doktora başvurulmalıdır.
  • %2 gebelik riskinin olduğunu unutmayın. Eğer adet görmüyorsanız doktorla görüşülmelidir.
  • Spiral yalnızca gebeliğe karşı korur. Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı önlem almaya devam edilmelidir.
  • Eğer cinsel ilişkiye girdikten sonra kanama oluyorsa, adetiniz normalinden fazla ve düzensizse, durum doktora bildirilmelidir.
  • Vajinal enfeksiyonlara karşı dikkatli olunmalıdır.

2022 Spiral fiyatları nedir?

Güncel spiral fiyatlarını aşağıda sizinle paylaşıyoruz.

  • Normal spiral fiyatı yaklaşık 250 TL.
  • Hormonlu spiral fiyatı 750 TL ila 1300 TL arasında değişmektedir.

Spiral taktırmak için hangi bölümden randevu alınır?

Spiral taktırmak için Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümlerinden randevu alabilirsiniz.

Yazının referansları

https://www.medicana.com.tr/saglik-rehberi-detay/15393/spiral#:~:text=Yaygın%20olarak%20spiral%20adıyla%20bilinen,5-10%20yıl%20boyu%20sürebilir.

https://www.drfatihadanacioglu.com/blog/spiral-taktirma-fiyati-2020#:~:text=Spiral%20taktırma%20fiyatı%20spiralin%20türüne,750%20TL%20-%201300%20TL%20civarındadır.

https://www.mumcu.com/hormonlu-spiral-mirena/

https://www.drgamzecaglar.com/hormonlu-spiral/

https://www.drebruzulfikaroglu.com/blog/hormonlu-spiral

 

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

CEPTE SAĞLIK

Cepte Sağlık; online aile sağlığı merkezidir. Türkiye'nin en büyük Fiziksel, Mental ve Sosyal Sağlık Platformunda yüzlerce alanında uzman doktor veya psikolog ile hemen online görüşme yapabilir, evde ...

WhatsApp