Vajinal Kaşıntı

Vajinal Kaşıntı

Vajina, vulva isimli üreme sisteminin, vücut dışına açılan bölümü ile karnın içindeki rahim ve rahim ağzı arasında olan, çok sayıda salgı bezinin bulunduğu esnek bölümdür. Vajina bölgesi her türden probleme açık bir bölgedir. Vulvada gerçekleşebilen fizyolojik olaylardan tutun da rahimden kaynaklanan sorunlara kadar birçok sebep, vajinal sağlık sorunlarına sebep olabilir. Vajinal kaşıntı, vajinal problemlerden biridir. Bu yazımızda vajinal kaşıntı nedir, sebepleri nelerdir, belirti ve semptomları nelerdir, nasıl teşhis ve tedavi edilir gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Vajinada kaşıntı neden olur?

Vajinal problemlerin varlığı yaşa, üreme sisteminin işleyişi ve vücuda bağlı olarak değişir. Vajinal kaşıntının birbirinden farklı nedenleri vardır ve bu problem ergenlik dönemine girmemiş kişilerde, doğurganlık çağında ya da menopoz dönemindeki kadınlarda görülebilir. Fakat her bir kategoride farklı etkenlerden kaynaklanabilir. Aşağıda sizler için vajinal kaşıntının farklı sebeplerini bir araya getirdik.

Bakteriyel Vajinozis: Vajina, vücudun dış ortamla temas halinde bulunan bölümlerinden biridir. Bu sebeple kendine has, vücuda zarar vermeyen hatta yararlı olan bazı bakterilerin bulunduğu bir floraya sahiptir. Kadınların cinsel hayatlarında aktifleşmesiyle, bakteriyel popülasyonda bozulmalar gerçekleşebilir. Bunun sonucunda bazı bakterilerin kontrolsüz çoğalması, vajinada kötü kokulu akıntı ve kaşıntıya sebep olur.

Mantar enfeksiyonları: Mantar enfeksiyonlarının birden fazla sebebi olabilir. Özellikle adet dönemlerinin sonrasında, vajinal dokunun bakteriler için daha uygun hale gelmesi ile, bazı bakteriler vajinada kontrolsüz çoğalırlar. İnsan cildinde bulunan kandida isimli mantarlar vajinada çok fazla çoğaldığı takdirde, vajinal kandidiazis gerçekleşir ve beyaz akıntı ve kaşıntı oluşur. Bunun dışında vajinal mantar enfeksiyonlarının ve dolayısıyla vajinal kaşıntının farklı sebepleri vardır. Bunlardan bazılarını açıklamaları ile birlikte aşağıda belirttik.

Kimyasallar: Kişisel temizlik ve bakım amacıyla başvurulan bazı kimyasallar vajina yüzeyini tahriş edebilmektedir. Bunun sonucunda da vajinal kaşıntı deneyimlenebilir. Bu ürünler temizlik ürünleri, sabunlar, kremler, parfümlü tuvalet kağıtları, kayganlaştırıcılar ve kokulardır.

İdrar yolu rahatsızlıkları: Özellikle diyabet hastalarının sık sık yaşadığı idrar yolu rahatsızlıkları vajinayı etkileyip kaşıntıya sebep olabilir. Diyabet hastalarının idrarlarında yoğun glikoz bulunur. Bunun sonucunda da vulvada bazı mikroorganizmalar çoğalır ve idrar yolu enfeksiyonlarına sebep olurlar. Ayrıca vulvanın terlemesi, dar kıyafet kullanımı uzun süreli havasızlık, bu bölgede iltihaplanmalara ve dolayısıyla vajinal kaşıntıya sebep olabilir.

Dermatolojik sorunlar: Şiddetli vajinal kaşıntının bir diğer sebebi, vulva ve vajinayı etkileyebilen dermatolojik problemlerdir. Bunlar arasında kontakt dermatit, egzama, sedef hastalığı ve liken simpleks bulunmaktadır.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Vajinal kaşıntının bir diğer ciddi sebebi, cinsel yolla bulaşan hastalıklardır. Bunlar Klamidya, herpes simpleks,  gonore (bel soğukluğu), HPV gibi önemli sağlık sorunlarını tetikleyen hastalıklardır. Vajinal kaşıntının yanı sıra vulvada yaralar ve lezyonlar oluşabilir veyahut genital siğiller gözlemlenebilir.

Vajinal kuruluk: Menopoz sonrasında vulva ve vajinada östrojen değişimleri, bölgedeki salgı bezlerini doğrudan etkiler. Östrojendeki azalma salgıların üretiminde azalmayı beraberinde getirir. Bu da vajinal kuruluğa sebep olabilir. Vajinal kuruluk sonucunda bölgedeki bazı mikroorganizmalar daha hızlı ve fazla ürer. Ayrıca cilt dokuları tahrişe daha açık bir hale gelir. Tüm bunlar sonucunda vajinal kaşıntı gözlemlenebilir.

Vulva kanseri: Vulva kanseri sonucunda tahriş olan cilt kaşınabilir ve bu kaşınma vajinaya kadar yayılabilir.

Vajinada kaşıntıya eşlik edebilecek diğer belirti ve semptomlar nelerdir?

Vajinal kaşıntının en belirgin belirti ve semptomu kaşınmadır. Vajina bölgesinde kaşınma uzun süredir devam ediyorsa ve şiddeti git gide şiddeti artıyorsa, derhal uzman doktora başvurulmalıdır. Vajinal kaşıntıya eşlik eden başka semptomlar varsa, bu başka rahatsızlıkların da habercisi olabilir. Eşlik edebilecek bazı belirti ve semptomları sizler için aşağıda sıraladık.

  • Vulva bölgesinde ülser veya kabarcık
  • Genital bölgede ağrı ya da hassasiyet
  • Genital kızarıklık ya da şişlik
  • İdrar yapmada zorlanma
  • Normalden farklı ve fazla akıntı
  • Cinsel ilişki sırasında yaşanan rahatsızlık hissi

Yukarıda bahsedilen belirti ve semptomların farkında varılması durumunda kişi uzman doktora başvurur. Doktor öncelikle semptomlar hakkında hastaya sorular sorar. Bu sorular cinsel aktiviteler ile ilgili de olabilir. Bunun ardından pelvik muayene de gerekebilir. Pelvik muayenede doktor, vulvayı inceler ve vajinanın içini görebilme amacıyla spekulum kullanır. Vajinaya eldiven takılmış bir şekilde parmağını sokabilir. Bunu yaparken karnınıza da bir baskı uygulayabilir. Bu yöntemle üreme organında herhangi bir anormallik olup olmadığı kontrol edilir. Bunlar dışında analiz istenebilir. Vulvadan alınacak bir deri dokusu veya akıntı örneği sayesinde bu analizler yapılır. Bazı durumlarda kan ya da idrar testi isteyebilirler.


Vajinada kaşıntı nasıl tedavi edilir?

Vajinal kaşıntının tedavi edilmesi için öncelikle altta yatan sebepler belirlenmelidir. Farklı sebepler farklı tedavi yöntemlerinin uygulanması anlamına gelir. Örneğin vajinal kaşıntının sebebi kimyasal temelli ise, bu kimyasalları kesmek yeterli bir tedavi yolu olacaktır. Fakat vajinal kaşıntının sebebi bakteriyel vajinozis ya da cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonsa, antibiyotik tedavisine başvurulur. Aşağıda sebebe göre uygulanan tedavi yöntemlerini bir araya getirdik.

Vajinal mantar enfeksiyonları: Vajinal kaşıntının sebebi mantar enfeksiyonları ise, antifungal ilaçlara başvurulur. Doktor tavsiyesi üzerine kremler, merhemler ya da haplar kullanılabilir.

Bakteriyel vajinozis (BV): Bakteriyel vajinosiz kaynaklı vajinal kaşıntı genellikle antibiyotikler ile tedavi edilir. Tedavi, ağızdan alınan haplar ve vajinaya sürülen kremlerle yapılabilir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Cinsel yolla bulaşan hastalığın türüne göre kişinin vajinal kaşıntısı antibiyotikler, antiviraller ve antiparaziterler yoluyla tedavi edilebilir.

Menopoz: Vajinal kaşıntının sebebi menopozsa, tedavi yöntemi olarak östrojen kremlerine, tabletlere ya da vajinal halka ekine başvurulabilir.

Vajinal kaşıntı için hangi bölümden randevu alınır?

Vajinal kaşıntı fark edildiğinde, Kadın hastalıkları ve Doğum uzmanlarına başvurulmalıdır.
 

Yazının kaynakları

1. Healthline (2022). What to know about vaginal itching. Erişim tarihi Eylül 12, 2022.
2. WebMD (2020). Vaginal itching, burning and irritation. Erişim tarihi Eylül 12, 2022.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

CEPTE SAĞLIK

Cepte Sağlık; online aile sağlığı merkezidir. Türkiye'nin en büyük Fiziksel, Mental ve Sosyal Sağlık Platformunda yüzlerce alanında uzman doktor veya psikolog ile hemen online görüşme yapabilir, evde ...

WhatsApp