Ayaklarım Neden Üşüyor?

Ayaklarım Neden Üşüyor?

Ayaklarım neden soğuk, ayaklarım neden üşüyor  diyenlerden misiniz? “Soğuk ayaklar” tabiri, sadece düğününüz gibi büyük bir olaydan önce gerginleşmek anlamına gelmez. Bazı insanlar, kelimenin tam anlamıyla, kendilerine soğuk, dokunuşa soğuk veya her ikisine birden gelen soğuk ayaklara sahiptir.

Birçok insan hayatlarının bir noktasında soğuk ayaklar yaşayacaktır. Bazı nedenler geçici ve zararsızdır, ancak diğerleri daha ciddi sağlık koşullarını gösterebilir.

Soğuk ayakların birkaç farklı nedeni vardır. Bazen, en basit neden sıcaklık eksikliğidir. Kot pantolon ve tişört giyiyorsanız ve ayaklarınız çıplaksa, önce üşümeleri mantıklıdır. Ancak başka sebepler de var.

Zayıf dolaşım

Bu, soğuk ayakların en yaygın nedenlerinden biridir. Yetersiz dolaşım, yeterince sıcak kanın düzenli olarak ayaklarınıza ulaşmasını zorlaştırabilir ve ayaklarınızı vücudunuzun geri kalanından daha serin tutar.

Dolaşım sorunları, kalbin vücuda yeterince hızlı bir şekilde kan pompalamakta zorlandığı bir kalp rahatsızlığının bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Yetersiz dolaşım, hareketsiz bir yaşam tarzından çok fazla oturmanın sonucu olabilir. Bütün gün iş için masa başında oturuyorsanız, bunu yaşayabilirsiniz. Sigara içmek de dolaşım bozukluğuna neden olabilir.

Anemi

Kırmızı kan hücresi eksikliğiniz olduğunda anemi gelişir. Bu, özellikle ciddi anemi vakalarında soğuk ayakların başka bir yaygın nedenidir. Demir eksikliği anemisi , aksi takdirde çok sağlıklı insanlarda bile ortaya çıkabilir. Diyet değişiklikleri ve takviyeler alarak nispeten kolay bir şekilde tedavi edilebilir.

Tip 1 ve tip 2 diyabet

Diyabet sadece dokunulamayacak kadar soğuk olan ayaklara değil, aynı zamanda sinir hasarı nedeniyle üşüyen ayaklara da neden olabilir . Diğer semptomlar ayaklarda uyuşma veya karıncalanma içerebilir. Ayaklarda herhangi bir sinir hasarı belirtisi yaşıyorsanız, doktorunuza görünün ve kesik veya yaralanma olup olmadığını kontrol etmek için ekstra özen gösterin.

Hipotiroidizm

Bu durum, tiroid yeterince aktif olmadığında ve yeterli tiroid hormonu üretmediğinde ortaya çıkar. Bu, vücudun metabolizmasına müdahale eder. Metabolizma hem kalp atışını hem de vücut ısısını kontrol ettiğinden, düşük aktif bir tiroid dolaşımın azalmasına ve ayakların soğumasına katkıda bulunabilir.

Soğuk ayakların diğer daha az yaygın nedenleri şunlardır:

  • periferik vasküler hastalık veya plaklar nedeniyle arterlerin daralması
  • Raynaud fenomeni , kan damarlarının spazmı
  • damar sertliği
  • diğer nedenlerden kaynaklanan sinir hasarı

Ne zaman doktora görünmeliyim?

Ayaklarınızın üşüdüğünü fark ettiyseniz, bir sonraki fizik muayenenizde bunu doktorunuza sorabilirsiniz.

Ayak üşürseniz ve aşağıdaki durumlarda mümkün olan en kısa sürede doktorunuzla randevu alın:

  • ayak parmaklarınızdaki ve parmaklarınızdaki iyileşmesi uzun süren yaralar
  • tükenmişlik
  • ağırlık değişiklikleri
  • ateş
  • eklem ağrısı
  • cildinizde kızarıklık veya cilt kalınlaşması gibi herhangi bir değişiklik

Ayrıca ayaklarınız üşüyorsa ancak cildiniz dokunulduğunda üşümüyorsa hemen doktorunuzu aramalısınız. Bu nörolojik bir durumun belirtisi olabilir.

Soğuk ayakların nedeni nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz fizik muayene yapacak ve ayaklarınızın farklı bölgelerine basarak travma veya sinir hasarı belirtileri arayacaktır. Muhtemelen anemi, diyabet veya hipotiroidizm gibi durumları kontrol edebilecek kan çalışması isteyeceklerdir.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

CEPTE SAĞLIK

Cepte Sağlık; online aile sağlığı merkezidir. Türkiye'nin en büyük Fiziksel, Mental ve Sosyal Sağlık Platformunda yüzlerce alanında uzman doktor veya psikolog ile hemen online görüşme yapabilir, evde ...

WhatsApp