Göz Ağrısı

Göz Ağrısı

Göz ağrısı nedir?

Göz ağrısı, çoğu insanda ara sıra görülen ancak nadiren ciddi bir tıbbi durumdan kaynaklanan bir ağrı türüdür. Göz ağrısı, gözdeki ağrıyı nerede hissettiğinize göre değişiklik gösterebilir. Gözün yüzeyindeki ağrıya oküler, içeride veya daha derinde hissedilen ağrıya orbital ağrı denir.Orbit göz çukurunun tıbbi adıdır. Göz ağrısı genellikle ilaca veya tedaviye gerek kalmadan kendi kendine geçer.

Göz ağrısı, gözünüzün yüzeyinde veya gözün daha derin yapılarında meydana gelebilir. Şiddetli göz ağrısı, özellikle herhangi bir derecede görme kaybı olduğunda, ciddi bir tıbbi durumunuz olduğunun bir işareti olabilir. Bu durumda derhal tıbbi yardım almak gerekir.

Genellikle gözde ağrı, kaşıntı, yanma veya göz yüzeyinde batma olarak tanımlanır. Yüzeysel göz ağrısı tipik olarak gözünüze giren yabancı bir cisim, göze yerleşmiş bir enfeksiyon veya göz yüzeyinizi kaplayan zarı tahriş eden veya alevlendiren herhangi bir durumla ilgilidir.

 

Göz ağrısı neden olur?

Aşağıdaki durumlar göz ağrısına neden olabilir:

* Alerji

* Blefarit (göz kapağı iltihabı)

* Şalazyon (göz kapağındaki bir çeşit kist)

* Baş ağrısı

* Göz ameliyatı sonrası komplikasyon

* Kornea aşınması (çizik)

* Kornea herpetik enfeksiyonları (herpes)

* Gözlerde kuruluk (azalmış gözyaşı üretimi)

* Ektropion (dönmüş göz kapağı)

* Entropion (ters göz kapağı)

* Göz kapağı enfeksiyonu

*Göz içindeki yabancı cisim

* Glokom (göz sinirine zarar veren durumlar grubu)

* Künt travma veya yanık gibi yaralanmalar

* İritis (gözün renkli kısmının iltihabı)

* Keratit (kornea iltihabı)

* Optik nörit (optik sinir iltihabı)

* Pembe göz olarak da bilinen gözlerin sulandığı Konjonktivit

* Sklerit (gözün beyaz kısmının iltihabı)

* Arpacık (göz kapağınızın yakınında kırmızı, ağrılı bir yumru)

* Üveit (gözün orta tabakasının iltihabı)

 

Ne zaman doktora gitmek gerekir?

Aşağıdaki durumlarda göz ağrısı için hemen acil servis polinikliniğine gitmelisiniz:

* Baş ağrısı, yüksek ateş veya ışığa karşı olağandışı duyarlılığın eşlik ettiği yoğun göz ağrınız varsa

* Ani görme değişiklikleri yaşıyorsanız

* Göz ağrısı ile birlikte mide bulantısı veya kusma yaşarsanız

* Gözlerinize sıçrayan bir kimyasal madde olduysa

* Birdenbire ışıkların etrafında haleler görmeye başlarsanız

* Gözlerinizin içinde veya çevresinde şişlik varsa

* Gözlerinizi hareket ettirmekte zorlanıyorsanız veya gözlerinizi açık tutamıyorsanız

* Gözlerinizden kan veya irin geliyorsa

  • Göz ağrınız varsa ve geçmişte göz ameliyatı veya göz enjeksiyonu geçirdiyseniz, göz doktorunuzla iletişime geçin.
  • Göz ağrınız varsa ve yumuşak kontakt lens kullanıyorsanız, bağışıklık sisteminiz zayıfsa veya iki ila üç gün ilaç kullandıktan sonra göz ağrınız düzelmiyorsa tıbbi yardım alın.

 

Göz ağrısı nasıl tedavi edilir?

Göz ağrısının tedavisi, ağrının açıklamasına bağlıdır. En önde gelen yaygın tedaviler şunlardır:

* Evde bakım: Göz ağrısına neden olan birçok durumu tedavi etmenin en basit yolu gözlerinizi dinlendirmektir. Bilgisayar ekranı veya televizyon izlemek göz yorgunluğuna neden olabilir. Bu nedenle doktorunuz sizden bir gün veya daha uzun süre gözleriniz kapalı olarak dinlenmenizi isteyebilir.

* Gözlük: Sık sık kontakt lens kullanıyorsanız, ara sıra gözlük kullanmalı ve kornealarınızı dinlendirmelisiniz.

* Sıcak kompres: Doktorlar, blefarit veya arpacık hastalarına gözlerinin üzerine sıcak, nemli havlular koymalarını tavsiye edebilir. Bu uygulama tıkanmış yağ bezlerinin temizlenmesine yardımcı olacaktır.

* Göz yıkama: Bir nesne veya kimyasal madde gözünüze temas ederse, gözlerinizi tahriş edici maddeyi gidermek için su veya tuzlu su ile yıkamanız gerekir.

* Antibiyotikler: Antibakteriyel damlalar ve oral antibiyotikler genellikle konjonktivit ve kornea sıyrıkları dahil olmak üzere ağrıya neden olan göz enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılır.

* Antihistaminikler: Göz damlaları ve ağızdan alınan ilaçlar, gözlerde alerjiye bağlı ağrıların giderilmesine yardımcı olabilir.

* Göz damlaları: Glokomlu kişiler, gözlerinde oluşan karşı basıncı ölçmek için ilaçlı damlalar kullanabilir.

* Kortikosteroidler: Optik nörit ve iritis gibi daha ciddi enfeksiyonlar için doktorunuz size kortikosteroidler reçete edebilir.

* Ağrı kesici ilaçlar: Ağrı şiddetliyse ve günlük hayatınızı etkiliyorsa, doktorunuz altta yatan durum tedavi edilene kadar ağrıyı hafifletmek için ağrı kesici ilaç önerebilir.

* Cerrahi müdahale: Yabancı bir cisim veya yanıktan kaynaklanan hasarı onarmak için bazı durumlarda ameliyat gerekebilir.

 

Göz ağrısı tedavi edilmezse ne olur?

Göz ağrılarının çoğu, hiç tedavi olmadan veya hafif bir tedavi ile geçer. Göz ağrısı veya acısına neden olan tıbbi durumlar nadiren gözde kalıcı hasara neden olur. Ancak glokom gibi göz ağrısına neden olan bazı durumlar tedavi edilmediği takdirde daha ciddi sorunlara neden olabilir.

 

Göz ağrısı nasıl önlenebilir?

 

Göz ağrısını önlemek, gözü korumakla başlar. Göz ağrısını durdurmanın yolları şunlardır:

* Spor yaparken veya sporda kullanılan bir aletle egzersiz yaparken, çim biçerken veya el aletleriyle çalışırken koruyucu gözlük takarak çizik, yanık gibi birçok göz hasarını önleyebilirsiniz.

* Sert kimyasallar, deterjanlar veya temizlik maddeleri gibi güçlü maddeler kullanırken gözlerinizi korumalısınız. Bu ajanlar yanlışlıkla gözünüze temas ederse , gözlerinizi hemen bol su ile yıkamanız gerekmektedir.

* Çocuğunuza gözlerini incitebilecek bir oyuncak vermekten kaçınmalısınız. Çocuğunuz büyük olsun ya da olmasın, yaylı, ateşli veya sivri uçlu oyuncaklar gözlerine zarar verebilir.

* Lens takıyorsanız, günlük rutin temizlik ve bakımı dikkatli bir şekilde yapmalısınız. Zaman zaman gözlerinizi dinlendirmek için gözlük kullanmanız önerilmektedir. Önerilenden daha uzun süre kontakt lens kullanmamalısınız.

* Göz sağlığınız için günde sekiz saat kaliteli uyku uyumaya özen göstermelisiniz.

* 20 dakikada bir en az 20 saniye gözlerinizi ekrandan ayırmalısınız.

 

Göz ağrısı olması durumunda hangi bölümden randevu alınır?

Göz ağrısı genellikle kendi kendine iyileşen bir durumdur ancak belli semptomlar var ise hastaneye gitmek gerekebilir. Göz ağrısı sizi rahatsız edecek bir hale geldiyse hastanelerin Göz Hastalıkları bölümünden randevu almanız en uygunu olacaktır.

 

Yazının Kaynakları:

  • Cleveland Clinic(2018). Eye Pain. Erişim tarihi Eylül 15,2022.
  • Mayo Clinic(2021). Eye Pain, Causes. Erişim tarihi Eylül 15,2022.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

CEPTE SAĞLIK

Cepte Sağlık; online aile sağlığı merkezidir. Türkiye'nin en büyük Fiziksel, Mental ve Sosyal Sağlık Platformunda yüzlerce alanında uzman doktor veya psikolog ile hemen online görüşme yapabilir, evde ...

WhatsApp