Hipertiroidi

Hipertiroidi

Hipertiroidi nedir?

Tiroid, soluk borusunun hemen önünde bulunan, kelebek şeklinde küçük bir bezdir. Tiroid bezi, kalp atış hızını ve vücut ısısını etkileyen hormonları salgılar. Bu bezin salgıladığı ana hormonlar T3 ve T4 hormonlarıdır. Hipertiroidi hastalığının sebebi, tiroid bezinin vücudun ihtiyacından daha fazla hormon üretmesidir. Bu hastalık herkesi etkileyebilir fakat kadınlarda çok daha yaygındır. Genellikle 20 ila 40 yaşları arasında gerçekleşir. Bu yazımızda, hipertiroidi ile ilgili detaylı bilgileri bulabilirsiniz. Sizler için hipertiroidi’ nin nedenleri, semptomları, yol açabileceği sıkıntıları, teşhis ve tedavi yöntemlerini bir araya getirdik.

Hipertiroidi neden olur?

Tiroid’ in gerektiğinden fazla hormon üretmesine ve hipertiroidi rahatsızlığının oluşmasına sebep olan birden fazla neden vardır. Aşağıda hipertiroidi hastalığının nedenlerinden bazılarını bulabilirsiniz.

  • Graves Hastalığı: Tiroid bezinin fazla çalışıp aşırı hormon salgılaması sonucu oluşan Graves hastalığı, bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Bunun sonucunda da nabız yükselir, metabolizma çok hızlanır, hasta kilo alamaz. Doğru tedavi yöntemi uygulanmadığı taktirde, giderek daha ciddi bir rahatsızlığa dönüşür. Semptomları fark edildiği anda doktora başvurulmalıdır.
  • Toksik Nodüler Guatr: Nedeni bilinmeyen bu hastalıkta tiroid nodülü veya nodülleri aşırı aktif hale gelir ve hipertiroidi hastalığına neden olur.
  • Hipofiz Adenomu: Hipofiz adenomu, kanserli olmayan bir tümördür ve tiroid tarafından salgılanan hormon seviyesini etkiler.
  • Tiroidit: Tiroidit, vücutta ekstra tiroid hormonu üreten bir tiroid intihabıdır.
  • Tiroid Kanseri: Kanserli tiroid tümörleri, tiroid hormonlarının üretimini etkileyebilir.
  • Bazı ilaçlar: İnterferonlar ve amiodaron gibi ilaçların kullanımı.

Hipertiroidi hastalığının semptomları nelerdir?

Hipertiroidi hastalığının birden çok bulgu ve semptomu bulunur. Bunlardan en yaygın olanlarını aşağıda bulabilirsiniz. Bu bulgu ve semptomlardan herhangi biri gözlemlendiğinde doktora başvurulmalıdır.

  • Çarpıntı
  • Yüksek tansiyon
  • Sinir veya huzursuzluk
  • Terleme
  • Sıcak ve nemli deri
  • Kilo kaybı
  • Ellerde titreme
  • Derinin incelmesi
  • Geçmeyen ishal
  • Gözlerde büyüme
  • Işığa duyarlılık
  • Uykusuzluk
  • Adet düzensizliği veya adet görmeme
  • Guatr

Hipertiroidi hastalığının sebep olabileceği sıkıntılar nelerdir?

Hipertiroidi hastalığı birden fazla ve farklı probleme yol açabilir. Bunlardan ilki göz problemleridir. Hipertiroidi sebepli göz problemlerinin diğer isimleri tiroid göz hastalığı veya Graves hastalığında gelişen oftalmopati’ dir. Graves hastalığı sonucu fazla çalışan tiroid yüzünden kişi, gözlerde kuruluk, ışığa karşı hassasiyet, görüş bozukluğu veya gözde kızarma yaşayabilir. Göz rahatsızlıkları genellikle tedavi edilebilse de, bazen hasta kalıcı görüş kaybı yaşayabilir. Hipertiroidi hastalığının sebep olabileceği bir diğer sıkıntı Hipotiroidi rahatsızlığıdır. Hipertiroidi tedavisinde kullanılan ilaçlar genellikle hormon seviyelerinde düşüşe sebep olur. Bu durum yaşandığında kişide, soğuğa karşı hassasiyet, yorgunluk, kilo alımı, depresyon ya da kabızlık görülebilir. Bu durum çoğunlukla geçicidir, fakat kalıcı olduğu vakalar da bulunmaktadır. Eğer hamile kadın hipertiroidi rahatsızlığına sahipse, durum her daim doktor kontrolü altında olmalıdır. Hipertiroidi, hamile kadınlarda preklamsi, düşük ya da prematüre doğum riski oluşturur. Tiroid krizi bir diğer yaşanabilecek sıkıntıdır. Bu durumun sebebi, hipertiroidi’nin fark edilmemesinden ya da kontrol altına alınmamasından kaynaklanır. Tiroid krizinde kişi hızlı kalp atışı, yüksek ateş, gözde ve ciltte sararma veya bilinç kaybı gibi sıkıntıları deneyimleyebilir. Bunlar dışında atrium kasılması, kemiklerde zayıflama ve kalp yetmezliği gibi sıkıntılar da yaşanabilir. Tüm bunları önlemek için, erken teşhis ve doğru tedavi çok önemlidir. Bu yüzden semptomlardan herhangi biri görüldüğü anda doktora başvurulmalıdır.

Hipertiroidi hastalığına nasıl teşhis konulur?

Hipertiroidi hastalığına 3 farklı yöntemle teşhis konulabilir. Bunlardan ilki kan testidir. Kan testi sonucunda, hipofiz bezinin salgıladığı TSH-tiroid uyarıcı hormonunun oranı bulunur. Ayrıca tiroid bezinin salgıladığı T3 ve T4 seviyeleri de ölçülür. Eğer T3 ve T4 seviyeleri yüksekken TSH-tiroid uyarıcı hormonu azsa, kişide hipertiroidi hastalığı olduğu anlaşılır. Bir diğer teşhis yöntemi tiroid ultrasonu ’dur. Ultrason sonucunda tiroid’ in yapısı, büyüklüğü ve değişimleri gözlemlenir. Tiroid sintigrafisi yöntemindeyse tiroid bezindeki nodül varlığı araştırılır. Bu yöntemde hasta, az verilen radyoaktif maddeyi hap şeklinde yutar ve görüntüleme cihazının altına yatar. Yapılan görüntüleme sayesinde tiroid bezinin ayrıntılı görüntüsü elde edilir. Doktorlar bu üç yöntemin sonucunda kişinin hipertiroidi hastası olup olmadığını anlayabilir.

Hipertiroidi nasıl tedavi edilir?

Hipertiroidi tedavisi birçok faktöre bağlıdır. Bunların içinde yaş, genel sağlık durumu, hipertiroidizm tipi, hastalığın mevcut durumu, özel ilaçlar ve tercihler bulunmaktadır. Bir diğer deyişle, tedavi kişiye özel belirlenir. Tedavi yöntemlerinden bazılarını aşağıda sizler için sıraladık.

  • İlaçlar: Anti-tiroid ilaçlarının kullanımı, kandaki tiroid hormon seviyesini düşürür.
  • İyot Tedavisi: Tiroid hormonlarının salgılanma seviyesini düşürmek için, radyoaktif iyot kullanımı önerilir. Hap ya da sıvı şeklinde uygulanan tedavi, tiroid hücrelerine zarar vermeyi hedefler.
  • Tiroid Ameliyatı: Bu ameliyatta tiroid ’in bir kısmı veya tamamı çıkarılır. Bu, hastanın durumuna, yaşına ve diğer faktörlere bağlıdır. Graves hastalığı durumunda, genellikle doku tamamen çıkarılır. Bu durumda, hasta dışarıdan tiroid hormonunu ilaç olarak alır. Bu gibi durumlarda hasta hayatı boyunca ilaç kullanmak zorunda kalabilir. Eğer kısmi çıkarma olursa, geriye kalan tiroid hastaya yeterli hormonu üretmeye devam eder.

Hipertiroidi hastalığına hangi bölüm bakar?

Tiroid hastalıkları için Genel Cerrahi bölümlerine gidilebilir. Rafyoaktif iyot tedavisi nükleer tıp bölümlerinde yapılır. Cerrahi tedavi ise Endokrin Cerrahisinde uzman doktorlar tarafından yapılır.

Yazının referansları:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperthyroidism/symptoms-causes/syc-20373659#:~:text=Overview,treatments%20are%20available%20for%20hyperthyroidism.

https://www.nhs.uk/conditions/overactive-thyroid-hyperthyroidism/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14129-hyperthyroidism

https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/hipertiroidi/

 

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

CEPTE SAĞLIK

Cepte Sağlık; online aile sağlığı merkezidir. Türkiye'nin en büyük Fiziksel, Mental ve Sosyal Sağlık Platformunda yüzlerce alanında uzman doktor veya psikolog ile hemen online görüşme yapabilir, evde ...

WhatsApp