Tenisçi Dirseği

Tenisçi Dirseği

Tenisçi dirseği, tıbbi adıyla Lateral Epikondilit, el bileğini geriye çeken kasların başlangıç noktasında meydana gelen yırtıklar ve dejenerasyon sonucunda oluşan bir hastalıktır. Bu başlangıç noktasına lateral epikondil denir. Tenisçi dirseğinin ana sebebi bu kasların zorlanmasıdır. El ve bileğin çok kullanılması sonucu, ön kol kasları gerilir ve tenisçi dirseği oluşur.

Tenisçi dirseği kimlerde görülür?

Tenisçi dirseği adını raket sporları ile uğraşan sporculardan alır. Bunun sebebi bu insanlarda sık sık rahatsızlığın görülmesidir. Sporcular dışında, masa başı işlerde kollarını zorlayan meslek gruplarından insanlarda da görülebilir. Eğer kolunuzu işiniz ya da hobiniz nedeniyle günde iki saatten fazla zorluyorsanız, tenisçi dirseği rahatsızlığını yaşamanız ihtimal dahilindedir.  Tenisçi dirseği rahatsızlığının en sık görüldüğü yaş 30 ila 50 yaş aralığıdır. Sizler için tenisçi dirseğinin görüldüğü meslek gruplarını bir araya getirdik.

  • Sporcular
  • Tesisatçılar
  • Boyacılar
  • Marangozlar
  • Ev hanımları


Tenisçi dirseği semptomları nelerdir?

Tenisçi dirseğinin birden fazla semptomu bulunmaktadır. En önemli semptom, dirseğin dış tarafında hissedilen bir ağrıdır. Ağrı, dirseğin dış kenarında bulunan kemik çıkıntı üzerinde olur ve ön kola yayılır. Görülebilecek diğer semptomları sizler için aşağıda sıraladık.  

  • Dirseğin dış kenarında oluşan ağrı ve hassasiyet
  • Çaydanlık veya çanta benzeri ağır eşyalar kaldırıldığında, dirsekte oluşan ağrı
  • El ve bilek kaldırıldığında ya da gerildiğinde oluşan ağrı
  • Obje tutumunda, elin yumruk şeklinde sıkılması sırasında ya da kapı kolu çevrildiğinde oluşan ağrı

Tenisçi dirseği nasıl teşhis edilir?

Yukarıda belirtilen semptomlardan herhangi birinin fark edilmesi durumunda, kişi ortopedi uzmanına başvurur. Uzman doktor öncelikle hastalığın hikayesini, oluş şeklini ve varsa spor alışkanlıklarını değerlendirme amacıyla sorular sorar. Ardından altta yatan başka hastalıkları anlama amacıyla dirseğin röntgen grafilerini isteyebilir. Genellikle röntgen grafileri tanı için yeterli olur. Eğer kişinin romatizmal bir rahatsızlığı varsa bunu doktora bildirmelidir.

Tenisçi dirseği nasıl tedavi edilir?

Rahatsızlığın çok şiddetli yaşanmadığı durumlarda buz uygulaması, spora veya yapılan işe ara verme gibi yöntemlere başvurulabilir. Bazı basit ağrı kesici ve inflamasyonu önleyici ilaçların kısa süreli kullanımı hastayı rahatlatabilir. Eğer kişi raket sporu yapıyorsa, backhand sırasında bileğini değil, ön kolunu kullanması önerilir. Tüm bunları yapmadan önce iyice ısınmaları yeterlidir. Tenisçi dirseği için bir diğer yöntem bant uygulamasıdır. Bu rahatsızlık için birden fazla bant ve dirseklik vardır. Bunlar sayesinde zedelenmiş bölgeye binen yük azaltılır. Fakat unutmamak gerekir ki, bu bantlar ağrılı bölgenin üstüne değil, dirseğin yaklaşık 10 cm uzağına uygulanmalıdır. Eğer dirsekteki ağrılarda değişim olmuyorsa, doktor farklı tedavi yollarına başvurabilir. Bunlardan biri kortizon enjeksiyonudur.  Diğer tedavi yöntemleri şok dalga tedavisi ve PRP enjeksiyonlarıdır. Şok dalga tedavisinde, yüksek şiddette ses dalgaları kullanılır. Bu yöntem sayesinde bölgede kan akımı artar ve iyileşme mekanizmaları aktive olur. PRP ise kişinin kendi kanından elde edilir. Bu sıvı trombosit bakımından zengindir. Kişiden yaklaşık 40 ml kan alınır. Ardından özel cihazlar sayesinde bu kan santrifüj edilir ve 2-3 ml PRP elde edilir. Bu sıvı sayesinde vücutta iyileşme ve tamir mekanizmaları harekete geçer. Tenisçi dirseği rahatsızlığında, cerrahi yöntemlere başvurmadan iyileşme oranı oldukça yüksektir. Fakat uygulanan tedavilerin hiçbiri sonuç vermezse, cerrahi tedavi gerekebilir. Cerrahi müdahalede, öncelikle dejenere olmuş tendon yapışma yerinden ayrılır. Sonrasında bölge temizlenir ve tendon yeniden dikilir.

Tüm bunların yanında evde uygulanabilecek bazı egzersizler de bulunmaktadır. Ancak hemen uyaralım, bu egzersizleri mutlaka hekim ya da fizik tedavi uzmanı takibinde yapmalısınız. 

  • Bilek hareketi: Bu egzersiz boyunca dirsek, omuz ve el bileği aynı hizada olmalıdır. Ardından el, bilekten 90 derece yukarıda olacak şekilde duvara bastırılır. 3 set olmak üzere tekrarlanabilir.
  • Ön kol hareketi: Dirseği 90 derece büktükten sonra, avuç içi yukarı çevrilir. 5 saniye bu şekilde bekledikten sonra avuç içi aşağı çevrilir. 5 saniyede daha bekledikten sonra hareket tamamlanmış olur. 3 set uygulanabilir.
  • Dirsek hareketi: Avuç içi omza değecek şekilde dirsek hareket ettirilir ve ardından eski haline getirilir. 3 set halinde uygulanır.
  • Bilek kuvvetlendirme hareketleri: Bilek kuvvetlendirme hareketleri ikiye ayrılır. Bunlardan ilki bilek ekstansiyonu olarak adlandırılır. Bu yöntemde, avuç içi aşağı bakar ve bir çekiç veya kutu tutulur. Ağırlık yavaşça kaldırılır ve ardından eski konumuna getirilir.  10 kez tekrar edecek şekilde 3 set uygulanır. İkinci yöntem ise bilek fleksiyonudur. Bu yöntemde ortalama 750 gr- 1 kg ağırlığı olan bir obje avuç içinde tutulur. Avuç yukarı doğru bakar.
  • Pronasyon ve Supinasyon: Bu yöntemde dirsek 90 derecelik açıda durur. Bir çekiç veya konserve kutusu ele alınır. Bilek yavaşça aşağı ve yukarı olacak şekilde çevrilir. 10 kez tekrar edilen 3 set uygulanabilir.

Ayrıca tedavi dönemi boyunca dikkat edilmesi gerekilen bazı durumlar vardır. Doktorunuz durumunuza göre bunlardan birkaçını önerebilir.

  • Dirseğe ve kola ağrı veren hareketler yapılmamalı
  • İstirahat edilmeli
  • Ağrı ve şiş olan bölgeye buz uygulanmalı
  • Doktor gözetiminde ve doktorun reçete ettiği ilaçların düzenli olarak alınması
  • Bant bilekliklerinin kullanımı
  • Gece boyunca bilek ateli kullanımı
  • Fizik tedavi uygulaması ve düzenli egzersiz
  • Spor yaparken zorlayıcı hareketlerden kaçınma
  • Dirsek üzerindeki yük ve stres azaltılmalı
  • Spor sırasında doğru ekipmanların kullanımı
  • Spor yapılıyorsa el bileği için uygun hareket tekniği kullanımı
  • El bileğini sürekli olarak doğru pozisyonda tutma

Tenisçi dirseği hastalığına hangi bölüm bakar?

Eğer tenisçi dirseği rahatsızlığınız olduğunu düşünüyorsanız, Ortopedi bölümünden randevu alabilirsiniz.

 

Yazının kaynakları
 

https://www.nhs.uk/conditions/tennis-elbow/#:~:text=Tennis%20elbow%20is%20a%20condition,forearm%2C%20near%20the%20elbow%20joint.

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tennis-elbow/symptoms-causes/syc-20351987

https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/tennis-elbow-lateral-epicondylitis/

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

CEPTE SAĞLIK

Cepte Sağlık; online aile sağlığı merkezidir. Türkiye'nin en büyük Fiziksel, Mental ve Sosyal Sağlık Platformunda yüzlerce alanında uzman doktor veya psikolog ile hemen online görüşme yapabilir, evde ...

WhatsApp