Kulak Ağrısı

Kulak Ağrısı

Kulak ağrısı nedir?

Kulak, dış, orta ve iç kulak olmak üzere üç ayrı kısımdan oluşur. Çocuklarda oldukça sık görülen kulak ağrısı yetişkinlerde de yüksek oranlarda görülebilmektedir. Kulak ağrısından etkilenen bireylerin bir an önce şikayetlerini bildirmeleri ve uzman görüşü almaları gerekir. Bu yazımızda sizler için kulak ağrısı nedir, neden olur, türleri nelerdir, belirti ve semptomları nelerdir, nasıl teşhis ve tedavi edilir ve nasıl önlenir gibi soruların cevaplarını bir araya getirdik.

Kulak ağrısı neden olur?

Kulak ağrısının altında farklı hastalıklar olabilmektedir. En sık nedeni orta kulak iltihabı olan kulak ağrısı, hastalarda ciddi vücut yorgunluğuna ve halsizliğe neden olabilir. Tıpta "otitis media" olarak adlandırılan kulak boşluğu enfeksiyonları sıklıkla 6-15 yaş arası çocuklarda görülür. Çeşitli metabolik süreçlerden ve biyolojik özelliklerden kaynaklanabilen ağrı, dış etkenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Deniz ve havuz gibi kulağın suyla temas ettiği ortamlarda kulağa su kaçması da enfeksiyona neden olabilir. Kulak tıkaçları yardımıyla bu gibi durumları önlemek mümkündür.

Kulak ağrısı türleri nelerdir?

Kulak ağrısı temelde iki farklı gruba ayrılır. Bunlar birincil ve ikincil kulak ağrısıdır ve iki grubunda nedenleri arasında çok çeşitli faktörler bulunmaktadır. Birincil kulak ağrısı; Kulak kepçesi, dış kulak kanalı, kulak zarı, kulak boşluğu ve iç kulak hastalıkları sebebiyle oluşur.  Dış kulak yolunda iltihaplanmanın en temel sebepleri kulak kiri, yabancı cisim teması, zona, travma ve tümördür. Kulak zarı, orta ve iç kulakta enfeksiyon, zar yırtılması, kulak içinde sıvı birikmesi, östaki borusu tıkanması da diğer sebepleri oluşturmaktadır. İkincil kulak ağrısının nedenleri arasında diş hastalıkları, ağız ve boğaz enfeksiyonları, tümörler ve diğer organlarda gelişebilen enfeksiyon türleri sayılabilir. İkincil kulak ağrısının nedenleri genellikle vücudunuzdaki diğer çok ciddi problemler ile alakalı olduğu için mümkün olan en kısa sürede uzman doktora başvurulmalıdır.

Kulak ağrısı belirti ve semptomları nelerdir?
Bireylerde çeşitli etkenler sonucu oluşabilen kulak ağrısı, ağrının başlangıcından itibaren dikkat edilmesi ve takibi gereken bir rahatsızlık türü olabilir. Gerekli önlemlerin kısa sürede alınırsa hastada şiddetli ağrı oluşmadan, hastalığın vücuda büyük zararlar vermesi önlenir. Hastalık geçmişine ve vücuttaki farklılıklara bağlı olarak çeşitli belirtiler gösterebilen kulak ağrıları genellikle birbirine çok benzer. Aşağıda sizler için kulak ağrısının bazı belirti ve semptomlarını bir araya getirdik.

  • Kulak çevresinde kızarıklık
  • Kulak çevresinde tahriş ya da şişlik
  • Azalan ve artan ateş
  • Kulak, çene, baş ve boğazda ağrı
  • Kaşıntı
  • Kulak çınlaması
  • İştah kaybı
  • Baş dönmesi

Kulak ağrısı nasıl tedavi edilir?
Kulak ağrılarının teşhis ve tedavi süreci büyük önem taşıdığından detaylı bir şekilde yönetilmesi gerekir. Acil durumlarda tıbbi bakımın kısa sürede sağlanması büyük önem taşımaktadır. Ayrıca doktorunuza danışarak çeşitli ilaç tedavilerinden, bitkisel yağlardan ve evde tedavi yöntemlerinden yararlanmanız da mümkündür. Ağrıdan kaynaklanabilecek baş dönmesi, mide bulantısı, sağırlık, ateş gibi belirtiler görüldüğünde tıbbi yardım alınması önerilir. 1 ila 2 haftalık tedaviden sonra ağrıda azalma ve tam bir iyileşme gözlemlenebilir. Enfeksiyonun sonuçlarını büyük ölçüde azaltan ve tamamen ortadan kaldıran ilaç tedavileri sırasında doktorunuzun önerdiği tüm uygulamaları yapmalısınız. Genellikle ilaç tedavisinde antibiyotikli kulak damlası, ağrı kesici gibi çeşitli ilaçların kullanılmasına karar verilir.

Kulak ağrısı nasıl geçer?
Orta kulak enfeksiyonlarına bağlı kulak ağrıları genellikle 3 ile 4 gün arasında süren rahatsızlığa neden olur. Ağrının sürekliliğini engelleyerek etkisini azaltmak için yapılması gereken en önemli şey en kısa sürede doktora başvurmaktır. Hastalıkların ve rahatsızlıkların başlangıcında doktora gitmek tedavinin kısa sürede tamamlanmasını sağlar. Hasta bireyler hastalığı kolayca yenebilir ve bu nedenle ağrının şiddetli bir düzeye ulaşması engellenir.

Kulak ağrısı nasıl önlenir?
Ağrıyı önlemek için öncelikle ağrıya neden olabilecek durumlardan kaçınmak gerekir. Kulak ağrısı kişinin vücut yapısına bağlı olduğu gibi çeşitli dış etkenler sayesinde de gelişebilir. Hasta bireylerde önceden var olan rahatsızlıkların neden olduğu kulak ağrısını önlemek için genel olarak sağlıklı bir yaşam tarzını hayatınıza sokmanız önerilir. Hastalıklar, rahatsızlıklar, direnç sorunları, yorgunluk gibi sorunları azaltmak için doğru beslenmek ve egzersiz yapmak çok önemlidir. Genetik veya çeşitli faktörlerin neden olduğu hastalıklarda erken teşhis ve tedavi için doktor kontrollerinin yapılması önerilir. Kulak ağrısı biyolojik yapınıza bağlı olabileceği gibi farklı dış etkenlere bağlı olarak da sıklıkla görülebilen bir rahatsızlık türüdür. Kulak kiri birikimi, su sızıntısı, yabancı cisimlerin neden olduğu enfeksiyon ve tahriş, alerjik maddelerle temas gibi dış etkenlere dikkat ederek ağrı oluşumunu önlemiş olursunuz. Aşağıda sizler için kulak ağrısını önlemek adına alabileceğiniz önlemleri bir araya getirdik.

  • Düzenli ve hassas kulak bakımı
  • Yabancı cisimlerin kulağa temasını engellemek
  • Kulağın iç yapısına zarar verecek hareketlerden kaçınmak
  • Zarı yırtacak hareketlerden kaçınmak
  • Toz, polen gibi alerjiyi tetikleyen çeşitli maddelerden uzak durmaya özen göstermek
  • Suyla temas ettikten sonra (yüzme, duş alma vb.) kulaklarınızı kurutarak bakımını yapmak
  • Sigara içmekten veya dumana maruz kalmaktan kaçınmak

Kulak ağrısı için hangi bölüme başvurulmalıdır?

Yukarıda bir araya getirip sıraladığımız belirti ve semptomlardan herhangi birinin farkına varılması durumunda, hastanelerin Kulak, Burun, Boğaz bölümlerinden randevu alabilirsiniz.

Yazının kaynakları

NHS (2022). Earache. Erişim tarihi Eylül 15, 2022.

Healthline (2019). What You Need to Know About Earaches. Erişim tarihi Eylül 15, 2022.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

CEPTE SAĞLIK

Cepte Sağlık; online aile sağlığı merkezidir. Türkiye'nin en büyük Fiziksel, Mental ve Sosyal Sağlık Platformunda yüzlerce alanında uzman doktor veya psikolog ile hemen online görüşme yapabilir, evde ...

WhatsApp