Ergenlik Dönemi

Ergenlik Dönemi

  • 295 Görüntüleme

Ergenlik Dönemi
Başlangıçta kızlarda ve erkeklerde yaş olarak farklılık gösterir. Kızlar 11-12 yaşlarında ergenliğe girerken erkeklerde 13-14 yaşlarında başlayabilir. Ergenlik dönemi fiziksel, bilişsel ve psikolojik gelişmenin olduğu bir dönemdir. Bu dönemde kişiler bu değişimlere uyum göstermede ve baş etmede zorlanabilirler. Bu konuda anne-baba ve öğretmenlerin sürecin farkında olması, onu beceriksizlik veya başarısızlıkla suçlamaması, kişinin kendini yetersiz hissetmesine neden olacak olumsuz bir tutum sergilememesi gerekmektedir. Bu dönemin sağlıklı atlatılmasına yardımcı olması açısından ergen kişinin enerjisini olumlu yönde değerlendirebilmesi için müzik, spor, resim gibi hem zihin-kas koordinasyonuna yararlı olacak hem de sosyal gelişimi açısından ona fayda sağlayacak etkinliklere yönlendirilebilir.
Bu dönemde meydana gelen biyokimyasal değişimlerde ergenlerin öncelikle uyum sağlamada zorlanabilecekleri durum fiziksel değişmelerdir. Bu dönem, yetişkin bir insan vücuduna geçiş dönemidir ki bu sürece adaptasyon her ergen için aynı oranda kolay olmayabilir.
Sosyal açıdan ise bir gruba veya gruplara dahil olmak, bu alanlarda beğenilmek ve kabul görmenin en çok önemsendiği dönemdir. Bu süreçte kişi anne ve babasından duygusal olarak bağımsızlığını gerçekleştirmek ister. Anne va babasından beklediği onayı alamadığında çatışmalar başlar. Özgür olmak, bağımsız olmak isteği, sosyalleşmek isteği baskındır ve arkadaşlarıyla daha çok zaman geçirmek isterler. Bu süreçte baskıcı ve zorlayıcı ebeveyn tutumları ergenlik sürecini olumsuz etkilemektedir.
Davranışlarındaki değişmeler sonucunda tavsiyede bulunmak ters tepebilir. Bunun yerine ''Ne yapmak istiyorsun? Sana ney iyi gelir? Yapabileceğim bir şey var mı? Eğer olursa buradayım.'' tarzı sorular sorulabilir ve bir takım destekleyici söylemlerde bulunulabilir. Bu süreç duygulanımın yüksek olduğu ve melankolinin deneyimlendiği bir süreçtir. Depresif belirtiler gösteren her ergen depresyonda değildir ama uzun süre içine kapanık, yer yer olması gerekenden fazla hırçın ve tedirgin davranışlar sergiliyorsa uzman desteğine başvurmalısınız.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

WhatsApp