Karpal Tünel Sendromu

Karpal Tünel Sendromu

Karpal tünel sendromu nedir?

Karpal tünel sendromu, ellerde bulunan median sinir üzerine yapılan baskıdan kaynaklanır. Bu sinir kollardan avuç içine açılır ve karpal tünel denilen kısımdan ellere ulaşır. Median sinir küçük parmak hariç tüm parmakların avuç içine hisleri geçirmesini sağlar. Karpal tünel, elin avuç içi kısmında yer alan, kemikler ve bağlarla çevrili bir kanaldır. Median siniri üzerinde oluşan herhangi bir baskı sonucu oluşan karpal tünel sendromunun birden fazla sebebi ve sonucu olabilir. Semptomların erken farkında varılması durumunda bu sendrom önlenebilir. Muayeneler yoluyla anlaşılabilen karpal tünel sendromu için ayrıca karpal tünel sendromu testi adı verilen bir test vardır.

Karpal tünel sendromu neden olur?

Karpal tünel sendromunun birden fazla nedeni olabilir. Genellikle birçok farklı nedenin aynı anda olmasından kaynaklanır. Sonuç olarak median sinirde tahriş veya baskı yaratan her sıkıntı karpal tünel sendromuna sebebiyet verebilir. Aşağıda sizler için bazı sebepleri sıraladık.

  • Median sinirini tahriş edebilen anatomik faktörler
  • Romatoid artrit ve diğer enflamatuvar durumlar
  • Doğal olarak daha küçük karpal tünele sahip olma
  • Diyabet gibi bazı kronik hastalıklar
  • Tiroid bozuklukları
  • Böbrek yetmezliği
  • Lenfödem
  • Obezite

Karpal tünel sendromu kimlerde görülür?

Karpal tünel sendromu genellikle sık el işi yapan kişilerde, gebelerde, sık bilgisayar kullanan kişilerde, uzun süre araba kullanan kişilerde, titreşimli el aletlerini sık sık kullanan kişilerde ve ellerini havada tutan kişilerde görülür.

Karpal tünel sendromu belirtileri nelerdir?

Karpal tünel sendromunun birçok belirtisi olabilir. İlk etapta yavaş başlayan semptomlar zamanla gelişir ve rahatsız edici bir boyuta ulaşabilir. Eğer bu semptomlar günlük hayatı etkileyecek düzeye gelirse, derhal doktora başvurulmalıdır. Aşağıda bu belirtilerden bazılarını sizler için sıraladık.

  • Parmaklarda veya elde karıncalanma ve uyuşma
  • Parmaklarda elektrik çarpması hissi
  • Bilekten kola uzanan ağrı. Genellikle kitap, telefon veya direksiyon tutarken ortaya çıkar.
  • Ellerde zayıflık ve güçsüzlük
  • Nesneleri elden düşürme

Karpal tünel sendromu nasıl teşhis edilir?

Doktora başvurulduğunda, hasta önce tıbbi geçmişi hakkında birkaç soru ile karşılaşacaktır. Soruların ardından fiziki bir muayene gerçekleşir. Fakat sorunun kaynağını kesin olarak öğrenmek için karpal tünel sendromu testi yapmak gerekir. Fiziksel muayene sırasında parmaklardaki hissetme derecesi ve el kaslarının gücü test edilir. Bunun birden fazla yöntemi vardır. Doktorlar genellikle bileği bükebilir, sinire dokunabilir veya bastırabilir. Bu üç yöntem bile birçok semptomu tetikler. Fiziksel tedavinin ardından kesin tanıyı koyacak olan karpal tüne sendromu testine geçilir. Karpal tünel sendromu testinin bir diğer ismi elektromiyografi testidir. Bu test kaslarda üretilen elektrik deşarj seviyesini saptar. Doktorlar bu testi, kişinin belirli kaslarına elektronlar yerleştirerek, kaslar kasıldığında ve dinlendiğinde değişen elektriksel aktiviteyi ölçmek için yaparlar. Bu test sayesinde median siniri tarafından kontrol edilen kasların hasar durumu tespit edilebilir. Elektromiyografinin bir başka türü de sinir iletim çalışmasıdır. Bu test süresince, bireyin cildine iki adet elektron bantlanır ve median sinir üzerine küçük bir şok verilir. Bu sayede elektriksel uyarıların tünelde yavaşlayıp yavaşlamadığı anlaşılır. Bu testin doğruluk oranı %90’dır. Teste ek olarak diğer testler ve tıbbi yöntemlerde uygulanabilir.

Karpal tünel sendromu nasıl tedavi edilir?

Karpal tünel sendromunun tedavi süresi ne kadar erken başlarsa, bu rahatsızlık o kadar hızlı tedavi edilebilir. Bu sebeple, semptomlar fark edildiği anda doktora başvurulması gerekir. Eğer zamanında müdahale gerçekleşirse, cerrahi olmayan yöntemler ile tedavi tamamlanabilir. Karpal tünel sendromunun iyileşme oranı gençlerde ve gebelik sırasında bu rahatsızlığın geliştiği kadınlarda daha fazladır. Bu hastalar tedavi olmadan da iyileşebilirler. Aşağıda sizler için karpal tünel sendromunun tedavi yöntemlerini sıraladık. Bu yöntemler ilaç, cerrahi ve fizik tedavi yöntemleri olarak 3 ana yöntemden oluşur. Tedavi yöntemi, hastalığın şiddeti ve altta yatan diğer sebeplere göre belirlenir.

  • Günlük işlerde değişiklik
  • Nonsteroid anti- enflamatuvarlar, karpal tünel içine steroid enjeksiyonu, diüertikler, oral kortikosteroid, L-asetil karnitin gibi ilaçlarla tedavi uygulaması
  • Ultrasonografi
  • Lazer tedavisi (MLS sistemi)
  • El- bilek ateli

Kimlere karpal tüne cerrahisi uygulanmaz?

Karpal tünel cerrahi uygulamasının uygun olmadığı bazı hastalar vardır. Eğer aşağıda belirttiğimiz bu hastalıklardan birine sahipseniz, bu tedavi yöntemi size uygun değildir.

  • Romatoid artrit
  • Diyabetik polinöropati
  • Antikoagülan tedavisi alan hastalar

Karpal tünel sendromu nasıl önlenir?

Karpal tünel sendromunu engellemek için %100 etkili bir yöntem yoktur. Fakat gerekli eylemlerle bu hastalığa yakalanma olasılığı en aza indirilebilir. Temelde daha gevşek tutmalı ve daha az güç ile kavrama yapılmalıdır. Gün içinde uzun süreli bilgisayar kullanımında, klavye tuşlarına hafif vurulmalıdır. Klavye ve fare dirsek hizasının altında olmalıdır. Eğer uzun süreli yazı yazılıyorsa, çalışmaya sık sık ara verilebilir. Güç gerektiren ve/veya titreşimli aletlerin kullanımı sırasında, elleri ve bilekleri düzenli olarak hafifçe germek ve bükmek faydalı olabilir. Fakat bileğiyle tümüyle yukarı veya aşağı bükmek zararlı olacaktır. Doğru duruş bir diğer önemli konudur. Yanlış duruş sebebiyle birey omuzlarını öne doğru döndürür. Bunun sonucunda boyun ve omuz kaslarında kısalma gözlemlenir. Bu sebeple sıkışan sinirler doğrudan ya da dolaylı bir şekilde bilekleri, parmakları ve elleri etkiler. Bunun dışında elleri ve kolları sıcak tutmak önemlidir. Soğuk, el ağrısı ve sertliği geliştirebilir.

Karpal tünel sendromuna hangi bölüm bakar?

Karpal tünel sendromu, ortopedi alanın uzmanlığındadır. Yukarıda belirtilen semptomlardan bir veya birden fazlası fark edildiğinde, doktora başvurulmalıdır.

 

Yazının referansları

https://www.nhs.uk/conditions/carpal-tunnel-syndrome/#:~:text=Carpal%20tunnel%20syndrome%20(CTS)%20is,take%20months%20to%20get%20better.

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/carpal-tunnel-syndrome/symptoms-causes/syc-20355603

https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/carpal-tunnel-syndrome/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4005-carpal-tunnel-syndrome

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

CEPTE SAĞLIK

Cepte Sağlık; online aile sağlığı merkezidir. Türkiye'nin en büyük Fiziksel, Mental ve Sosyal Sağlık Platformunda yüzlerce alanında uzman doktor veya psikolog ile hemen online görüşme yapabilir, evde ...

WhatsApp