Vajinal Kanama

Vajinal Kanama

Vajinal kanama nedir?

Hamilelikte vajinal kanama daha yaygındır ve her zaman bir sorun var demek değildir, fakat  tehlikeli bir duruma işaret edebileceğinden dikkatli olunmalıdır.

Anormal vajinal kanama, adet döneminizle ilgili olmayan herhangi bir vajinal kanamadır. Bu tür bir kanama, adetler arasında az miktarda kan lekelenmesini (genellikle silme işleminden sonra tuvalet kağıdında görülür) veya iki veya daha fazla saat boyunca her bir ila iki saatte bir ped veya tamponda görülen aşırı yoğun adet dönemlerini içerebilir.

Adet döneminiz sırasında (menstrüasyon) vajinal kanama, uterusta her 21 ila 35 günde bir meydana gelir ve yeni bir üreme döngüsünün başlangıcını işaret eder.

Adet dönemleri sadece birkaç gün veya bir hafta kadar sürebilir. Kanama ayrıca ağır veya hafif olabilir. Menstrüel döngüler, gençler ve menopoza yaklaşan kadınlar için daha uzun olma eğilimindedir.

Vajinal kanama neden olur?

Erken gebelikte kanama nedenleri:

  • İmplantasyon kanaması:

Hamileliğin erken döneminde, muhtemelen "lekelenme" adı verilen zararsız hafif kanamalar yaşarsınız. Bu genellikle gelişmekte olan embriyonun rahme yerleştiği zamana denk gelmektedir. Bu tür kanamalar çoğu zaman adetinizin olması gereken süre civarında olur.

Servikal değişiklikler:

Hamilelik servikste değişikliklere neden olabilir ve bu bazen, örneğin cinsel ilişkiden sonra, kanamaya neden olabilir.

Düşük veya ekstrauterin gebelik:

Gebeliğin ilk 12 haftasında, vajinal kanama genellikle düşük veya ektopik gebelik belirtisidir.

Düşük:

Hamilelik 24. haftadan önce sona ererse buna düşük denir. Yaklaşık her 5 gebelikten 1'i bu şekilde sonlanır.

Çoğu düşük, hamileliğin ilk 12 haftasında (3 ay) meydana gelir ve ne yazık ki bunların çoğu önlenemez. Diğer düşük belirtileri şunlardır:

* Karnın alt kısmında kramp ve ağrı

* Vajinadan akıntı veya sıvı gelmesi

* Vajinadan doku akıntısı

* Hasta hissetmek

Kanamanız veya yukarıdaki belirtilerden herhangi biri varsa, hemen bir sağlık uzmanına başvurmalısınız.

Ektopik gebelik:

Dış gebelik, yumurtanın rahmin dışında döllenmesi, örneğin fallop tüpünde implante olmasıdır.

Döllenen yumurta rahim dışında, düzgün gelişemediği için kanamaya neden olabilir ve tehlikelidir. Ameliyatla veya ilaçlarla yumurtanın alınması gerekir. Rahim dışı gebelik belirtileri genelde gebeliğin 6. haftasında gelişme göstermektedir, ancak bazı durumlarda daha sonra da olabilir.

Rahim dışı gebeliğin diğer belirtileri şunları içerebilir:

* Tek tarafta olabilen alt karın ağrısı

* Vajinal kanama veya kahverengi, sulu akıntı

* Omzunuzun ucunda ağrı

* İdrar veya dışkı yaparken rahatsızlık

Dış gebelik belirtileriniz varsa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

 

Vajinal kanama nasıl teşhis edilir?

Kanamaya neyin neden olduğunu bulmak için vajinal veya pelvik muayene, ultrason taraması veya hormon seviyenizi test etmek için kan testleri yaptırmanız gerekir.

Doktorunuz ayrıca size kramp, ağrı ve baş dönmesi gibi diğer semptomları soracaktır. Bazen kanamaya neyin sebep olduğunu bulmak mümkün olmayabilir.

  • Öykü (anamnez): Kanamaya eşlik eden kasık ağrısı, akıntı, bulantı, kusma gibi şikayetlerin olup olmadığı araştırılmalıdır. Gebeliği önlemek için kullanılan doğum kontrol ilaçları, RİA (spiral) sorgulanmalıdır. Ağır egzersiz, diyette değişiklik, hormon replasman tedavisi, düzenli kullanılan ilaçlar (antidepresan, antikonvülsif, antihipertansif ilaçlar, aspirin gibi kanı sulandıran ilaçlar, bitkisel ilaçlar vb.), gebelik sayısı, düşük sayısı, vaka öyküsü jinekolojik kanser veya kanama bozukluğu vb. hastalıkları içeren vaka öyküsü araştırılmalıdır.
  • Fizik Muayene: Öncelikle dikkatli bir karın ve pelvis muayenesi yapılır. Daha sonra vajinal spekulum ile rahim ağzı gözlemlenir. Rahim ağzında, vajinada kanamalı veya kanama ihtimali olan patolojik bir lezyon veya kitle olup olmadığı belirlenir.

Ultrasonik muayene ile rahim, rahim duvarları ve canalis cervicis uteri değerlendirilir. Bu arada rahim fibroidleri, polipler, kistler ve hamilelik gibi durumlar tespit edilebilir. Fizik muayene sırasında tiroid bezinin boyutları, kıllanma, vücuttaki ekimozlar (çürükler) vb. de tespit edilmelidir.

  • Laboratuvar Değerlendirmesi: Hastalarda kan kaybını değerlendirmek için öncelikle hastanın kan sayımı yapılmalı, hemoglobin ve hematokrit değerlerine bakılmalıdır. Polikistik over olan hastalarda hipofiz, over ve adrenal hormonları araştırılmalıdır. Vajinal kanama üreme çağında ortaya çıktığında, aksi kanıtlanana kadar hamile olduğu varsayılmalı ve Beta HCG istenmelidir. Hasta cinsel ilişkiyi reddetse de etmese de Beta HCG testi zorunludur. Kanama az ise smear alınarak servikal patoloji ekarte edilmeli, serviks içinde şüpheli lezyon görülürse biyopsi, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan şüpheleniliyorsa vajinal kültür yapılmalıdır. Tiroid disfonksiyonundan şüpheleniliyorsa TSH ve serbest T3, serbest T4 istenmelidir. Hastada pıhtılaşma bozukluğu varsa kanama ve pıhtılaşma faktörleri ve trombositler istenmelidir. Ayrıca memeden süt gelmesi durumunda rutin biyokimya olarak tanımlanan karaciğer-böbrek fonksiyon testleri, açlık kan şekeri, TSH ve prolaktin hormonuna bakılmalıdır.

Vajinal kanama nasıl tedavi edilir?

Vajinal kanamanın tedavisi için çeşitli yöntemler vardır.

- Endometrial Ablasyon: Düzensiz ve aşırı kanamaya neden olan endometriyal tabakanın termal, lazer, kriyokoter, radyofrekans gibi tekniklerle çıkarılması anlamına gelir. IDU (anovulatuvar kanama) olan kadınlarda endometriyal ablasyon yapılmadan önce endometrial kalınlaşma veya kanseri dışlamak için prob kürtaj yapılmalıdır. İleride çocuk sahibi olmak isteyen genç kadınlara bu işlem uygulanmamalıdır.

- Histerektomi: Rahim alma ameliyatı (histerektomi) ileri yaşta aşırı rahim kanaması olan, tedaviye cevap vermeyen ve çocuk beklemeyen kadınlarda da ayrı bir alternatif olarak düşünülebilir.

- Akut Vajinal Kanama: Ani başlayan vajinal kanama şikayeti ile acil servise başvuran hastalardan hızlı öykü alınır ve ayrıca jinekolojik muayene yapılır. Bu tür kanamaların açıklaması genellikle genç hastalarda gebelik, yaşlı hastalarda ise miyomdur. Ek olarak, dikkatli bir vajinal muayene, vajinal duvarlardan veya rektal yoldan kanamayı dışlamalıdır.

Tedavi: Gebelik dışlandıktan sonra aşırı vajinal kanaması olan kadınlara yüksek doz damar içi östrojen tedavisi başlanmalıdır. Dört saatte bir verilen 25 mg damar içi östrojen ile kanama genellikle 24 saat içinde durur. Kanama tamamen bittiğinde oral olarak yüksek doz östrojen tedavisi uygulanır. Bu tedavinin yan etkileri olan bulantı ve kusmaya karşı dikkatli olmak ve önlem almak gerekir. Bu yüksek dozlu kontraseptifler ile 2-3 gün içinde kanama önemli ölçüde azalır, ilacın dozu kademeli olarak azaltılır ve bu nedenle ilaç genellikle 21 gün tamamlandıktan sonra kesilir. Kanama kontrol altına alındıktan sonra endometriyal örnekleme yapılarak kanamaya neden olan altta yatan çok önemli bir problem gözden kaçmaz.

Bu tedaviye rağmen kan kaybı önlenemiyorsa, 48 saat aktif hormon tedavisi ve gerekirse isteyerek düşük, cerrahi tedaviler söz konusu olacaktır.

 

Vajinal kanama için hangi bölüme başvurulur?

Hamilelik döneminde vajinal kanama için de hamile olmayan kişiler için de vajinal kanama durumunda başvurulması gereken bölüm hastanelerin Kadın Hastalıkları ve Doğum poliklinikleridir.

 

Yazının kaynakları

Mayoclinic(2021). Vaginal bleeding. Erişim tarihi Ekim 10, 2022.

NHS(2021). Vaginal bleeding. Erişim tarihi Ekim 10, 2022.

 

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

CEPTE SAĞLIK

Cepte Sağlık; online aile sağlığı merkezidir. Türkiye'nin en büyük Fiziksel, Mental ve Sosyal Sağlık Platformunda yüzlerce alanında uzman doktor veya psikolog ile hemen online görüşme yapabilir, evde ...

WhatsApp