Kardeş Kıskançlığı

Kardeş Kıskançlığı

  • 483 Görüntüleme

Ne kadar iyi desteklenirse desteklensin, bir kardeşin doğumunun, dünyaya önce gelen çocuk için zor bir deneyim olduğunu ifade eder Mitchell ve hatta bunu "gerekli travma" olarak nitelendirir.

Kardeş ilişkisi ebeveyn çocuk bağından oldukça farklıdır. Biri, daha güçlü ya da daha baskın olabilir fakat erkek kardeş ve kız kardeşler, ebeveynlerin çocukları üzerinde kullandıkları tarzda bir gücü ve otoriteyi birbirlerine karşı çok nadiren kullanırlar. Kardeşlerin anne-babalarına davrandıkları şekilde birbirlerine saygı göstermek zorunda olduklarını dayatan hiçbir davranış kuralı yoktur. Sonuç olarak, kardeşler birbirlerine karşı ebeveynlerine olduğundan genelde özgür, daha açık ve daha dürüst davranırlar ve daha az ceza ve reddedilme korkusu vardır. Çocuk olarak, birbirlerinin duygularının uzun dönemdeki etkilerini hesaba katmadan ne düşünüyorlarsa onu söylerler. 

Yetişkinlerde bile, pek çok kardeş, arkadaşlarıyla veya meslektaşlarıyla konuşmaya cesaret edemediği bir biçimde birbirleriyle dobra dobra konuşur.

KIYASLAMALAR YAPMAK

Ebeveynlerin kıyaslama noktasındaki zorlandıkları nokta, her çocuğun eşsiz ve tek olduğunu anlamak ve tüm çocukların eşit derecede sevildiğini ve değer verildiğini hissetmelerini sağlayacak dengeli bir yaklaşımdır. Maharet, farklı muamele ile ayrıcalıklı muameleyi birbirinden ayırmaktır. Ebeveynler bir çocuğa ayrıcalık göstererek çocuklarına farklı şekilde davrandığı, ufak tefek kayırmalar yaptığının farkında olmayabilir burada belki de biraz şuna bakmak önemli olabilir; bazen çocuklarımıza anne-babamızın bize davrandığı gibi davranabiliriz. Nasıl mı? 

Zihninizde ki duyguları iyi ve kötü olarak ikiye bölerek, çocuklarınıza paylaştırmış olabilirme ihtimaliniz yüksek. Peki şimdi bakalım daha sert davrandığınız çocuğunuz sizin geçmişinizde kimi temsil ediyor? bunu bulmak ve o kişi ile daha sert davrandığınız çocuğunuzu ayrıştırmak iyi olabilir.

Bütün çabalarına rağmen, çoğu ebeveyn, çocukları arasında kıyasma yapmaktan kaçınmanın neredeyse imkansız olduğunu düşünmektedir. Kardeşler, birbirlerinin durumuyla ilgili düşünüp taşınmaya başlamadan çok önce, ebeveynler ilk bebeklerinin kolay, ikincisinin zor olduğuna; en büyüğünün sakin ve uysal, en küçüğün ise hareketli olduğuna karar verirler. Bu kıyaslamalar "etiketlere" dönüştüğü zaman, problem oluşmaya başlamaktadır. Bu etiketler, çocukların kendileriyle ilgili içsel imajlarını ve sonra da ailede ki ve başka bir yerdeki rollerini tanımlayabilir. 

Bir çocuk kardeşine karşı çok kötü davranışlar sergiliyorsa, çekişmenin aşırı derecede olduğunun işareti olabilir.

KARDEŞ KISKANÇLIĞI İLE BAŞ ETMEK

  • Her çocuğun kendini özel hissetmesini sağlayın. İlgi alanlarını fark edin ve alan açın.
  • Bütün çocuklarınızın başarılarına ilgi gösterin ve takdir edin. 
  • Çocuklarınızın her birine sorumluluk verin bu varlık bilincini geliştirir ve işe yarıyorum düşüncesini güçlendirir.
  • Bütün çocuklarınıza saygı duyun. Her çocuğun, ifade etmek istediği duyguları ve düşünceleri, saygı görme ve ciddiye alınma hakkı vardır.
  • Duygu çarkını kullanın ve duygularına duyarlı olun, duygularını ifade etmesi konusunda desteklendirin.

Duygu Çarkı

 

KAYNAKÇA:

Baskı Altındaki Çocuklar - Karen Sullivan

Kardeşler - Juliet Mitchell

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

WhatsApp