Sabah Anksiyetesi Nedir?

Sabah Anksiyetesi Nedir?

Sabah anksiyetesi sabah uyandığınızda hissedilen genel bir korku, stres ve endişe hali olarak tanımlanmaktadır. Kaygı ile uyanmak yaygındır ve genellikle kortizol seviyelerindeki ani yükselmeden kaynaklanmaktadır.

 

Kortizol seviyesi uyku sırasında en az düzeyde iken uyanmadan hemen önce en üst düzeye çıkmaktadır. Bu anlamda kortizol salınımı vücudumuzda verilen uyanma sinyali olarak değerlendirilmekte; vücudumuz ise uyanmak için kortizol salınımına ihtiyaç duymaktadır.

 

Ancak kortizol vücudun strese karşı verdiği tepkide rol aldığı için stres hormonu olarak bilinmektedir. Böylece yüksek düzeyde kortizol salınımı ile tutarlı olarak endişeye yatkın kişilerin sabahları yüksek düzeyde kaygı deneyimledikleri bilinmektedir.

 

Her gün uyanık olduğunuz ilk 30 ile 45 dakika arası kortizol seviyesi yükselmekte; endişeye yatkın kişilerin ise sabahları kortizol seviyeleri yüksek olduğunda daha fazla kaygı deneyimledikleri bilinmektedir. Bu yüzden sabahları yüksek düzeyde kaygı hissetmenin anksiyete bozukluğu olan kişilere ek olarak anksiyete bozukluğu olmayan kişilerde de yaygın olduğu bilinmektedir.

 

 

Greaves‐Lord, K., Ferdinand, R. F., Oldehinkel, A. J., Sondeijker, F. E., Ormel, J., & Verhulst, F. C. (2007). Higher cortisol awakening response in young adolescents with persistent anxiety problems. Acta Psychiatrica Scandinavica116(2), 137-144.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

dhwlEjauqKF

spPqiERc

WhatsApp