Hematüri Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hematüri Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hematüri; idrarda gözle görünür ya da mikroskopik kan varlığıdır. Bu durum endişe verici gelebilir ancak pek çok sebebi vardır.

 

Hematüriye Neden Olabilecek Faktörler Nelerdir?

-Mesanede veya prostat bezinde tümör (kanser); mesane duvarı/böbrek enfeksiyonu (sistit) ve iyi huylu prostat büyümesi gibi bir dizi başka sebep

İdrarınızda gözle görünür kanın varlığı genellikle bir idrar tahlili yapılarak doğrulanabilir. Ancak hematüri varlığında lütfen doktorunuza danışın. Olası sebepleri araştırmak için gereken tetkikleri uzman doktorun planlaması uygun olacaktır.

Hematüri Belirtileri Nelerdir?

Tuvalete gittiğinizde idrarınızda kan görebilirsiniz. Genellikle kırmızıdır ve tuvaletin dibine çöken kan damlacıkları olarak görülür. Buna mesane, perine veya rektum bölgesi çevresinde ağrı veya baskı eşlik edebilir. Bu durum tedavi edilmezse böbrek enfeksiyonları ortaya çıkabilir ve daha ciddi yan etkilere neden olabilir. Mesane veya prostat tümörü varlığı da dahil olmak üzere olası sebeplerin araştırılması için idrarınızda kan fark ettiğinizde bir doktora danışmanız önemlidir. Ayrıca, kan sulandırıcı veya kanama bozukluklarına neden olabilecek başka ilaçlar kullanıyorsanız bunu doktorunuza söylemeyi unutmayın.

Hematüri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hematüri sebebine göre tedavi yöntemleri oldukça farklıdır.

Tedavi şunları içerebilir;

İdrar yolu enfeksiyonları; antibiyotik tedavisi; üretral kateterizasyon yoluyla idrardan kan almak için ameliyat; vücutta hemoglobin yıkımını engelleyen ilaçların kullanımı (Hemokromatin); sistoskopi, ürodinamik testler ve diğerleri gibi mesane drenaj prosedürleri.

Hematüri çok yaygındır. İnsanların yaklaşık %50’sinin hayatlarının bir döneminde idrarlarında kan görülebilir.

Hematüri Genellikle Nelerden Kaynaklanır?

Mesane enfeksiyonları, mesane/böbrek taşları, ameliyatlar veya iyi huylu prostat büyümesi (BPH) gibi alt idrar yolundaki (mesane ve üretra) problemler

Hematüri akut veya kronik olabilir.

 

Akut hematüriye genellikle enfeksiyonlar, ameliyatlar, yaralanmalar ve nadiren kanser neden olur. Genellikle kısa sürelidir ve kanserden kaynaklanmadığından emin olmak, sebebe uygun tedavi düzenlemek gerekir. 

 

Kronik hematüriye şunlar neden olabilir;

Mesane taşları veya tümörü; mesane çıkış obstrüksiyonu (NKH veya nörojenik mesane); iyi huylu prostat büyümesi (BPH).

Hematüri en sık olarak bir enfeksiyonun sonucudur ve antibiyotiklerle tedavi edilmelidir. Antibiyotik tedavisine rağmen hematüri tekrarlar veya 2-3 haftadan uzun sürerse, diğer hematüri nedenleri göz önünde bulundurulmalı ve sistoskopi ve IVP gibi tanısal testlerle ekarte edilmelidir. Böbrekte bir kan pıhtısı da idrarda kan oluşmasına neden olabilir. Hematürisi olan hastalardan her zaman idrar kültürü alınmalıdır ve sonuçlar hematürinin bir enfeksiyona bağlı olup olmadığını gösterebilir.

Hematüri, özellikle diyabetes mellitus, kronik glomerülonefrit (nefroskleroz adı verilen böbrek hastalığı), orak hücre hastalığı veya uzun süreli idrar yolu enfeksiyonları olan kişilerde bir veya her iki böbreğin kanserinin önemli bir belirtisi olabilir.

 

Hematüri Testi Nedir, Nasıl Yapılır?

İdrar tahlili – İdrarınızı kontrol etmek için kullanılır ve bu test teşhisi doğrulamak ve/veya kristaller, enfeksiyon ve enfeksiyon kontrol sorunları gibi bir dizi başka şeyi dışlamak için kullanılır.

İdrar Kültürü – İdrarda bakteri bulunup bulunmadığını belirleyecektir. Bu test ayrıca belirli bakteri ve mantar çeşitlerini tanımlayarak idrarda kan testi yapmak için de kullanılabilir. Bu test, bazı durumlarda idrar yolu enfeksiyonlarının teşhisine yardımcı olmak için de kullanılabilir.

 

Ortalama metrekare fiyatı işçilik ve malzeme dahil 25 TL olarak hesaplanır

Evinizin semti benzersiz bir yerde ise buna değer yoksa evinizin temizliği bile sadece 1 ay süreceğinden bunu bir kez daha düşünün

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

CEPTE SAĞLIK

Cepte Sağlık; online aile sağlığı merkezidir. Türkiye'nin en büyük Fiziksel, Mental ve Sosyal Sağlık Platformunda yüzlerce alanında uzman doktor veya psikolog ile hemen online görüşme yapabilir, evde ...

WhatsApp