Çocukluk Korkuları

Çocukluk Korkuları

  • 349 Görüntüleme

????Çocukluk Korkuları ????

 

???? Korkular çocuğun henüz yeterince tanımadığı anlamlandıramadığı, başa çıkamadığı, çözüm yollarını bilmediği tehlikeli durumlara karşı duyduğu endişeden kaynaklanır ve kaçınma duygusu yaratır.

 

???? Korku, yaşamı ve güvenliği tehdit eden bir tehlike algısı durumunda ortaya çıkan duygusal bir tepkidir.

 

????Korkular aslında çocuğun organizmasının yaşamını güven içinde devam ettirecek olan tedbirleri almasını sağlar ve bu tedbirleri öğrenmesini sağlar.

İşin özünde korkular da aynen sevgi öfke utanma gibi doğal ve işlevsel duygulardır.

 

???? Bazı durumlarda çocuklar var olan tehlike algısına karşı orantısız miktarda korku tepkisi ortaya çıkartır. Çocuk bu korkuya neden olan yer, durum ya da nesneden karşı koyamayacağı bir şekilde kaçmaya ve kaçınmaya başlar. Bu abartılı olan korku hali çocuğun gündelik hayatını olumsuz etkilemeye başlar. Bu tip korkulara da çocukluk çağı korkuları denir.

 

???? Çocuklar dünyaya geldiklerinde çevrelerinde olup biten her şeye karşı bir yabancılık hissederler. Mesela bir bebeğin annesi dışında birisini gördüğünde ağlaması, yüksek bir ses duyduğunda ilkmesi ve ya da hiç görmediği bir oyuncak karşı tedirginlikle yaklaşması normaldir.

 

Çünkü çocuklar için çevreleri hiç daha önce karşılaşmadıkları uyaranlarla doludur. Kısacası çocuk her uyaranı deneyimledikçe aslında hem yabancılık çekmeyecektir hem de uyaranlara karşı korku duygusunu beslemeyecektir. 

 

???? Çocuklarda en çok karanlık korkusu ile karşılaşıyorsunuz. Bu korku biraz da çocuğun hayal gücü ile şekillenmekte ve güçlenmektedir. Mesela çocuk karanlıkta göremediği için zihninden bazı sahneler kurar ve onlari gördüğünü söyler veya da karanlıkta bazı sesler duyduğunu söyler.

Bu tip korkular yaşayan çocuklarda bilişsel davranışçı terapi yönteminin uygulanması olumlu sonuçlar verecektir.

 

???? Çocukların korkularıyla baş etmeye çalışırken bu korkularını beslememeye dikkat edelim. Mesela karanlıktan korkan bir çok çocuk tek başına uyumaktan korktuğunu söyler. Ebeveyni her seferinde çocuğu ile birlikte uyursa maalesef ki bu korkuyu yenmek yerine bu korkuyu beslemiş olacaktır. Bu korkunun devamında çocukta yalnız başına tuvalete gitmekten korkma, evde yalnız kalmaktan korkma gibi korkular görülmeye başlayacaktır.

 

???? Bu korkularla başa çıkabilmek için adım adım ilerlenmesi gerekmektedir. Korkuların dereceleri belirlenmeli ve kademeli olarak bu korkular ile yüzleştirme yapılmalıdır. Bilişsel davranışçı terapi yöntemi ile bu korkuların üstesinden gelinmektedir. 

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

WhatsApp