Dağınık Beyin Sendromu Nedir?

Dağınık Beyin Sendromu Nedir?

Dağınık beyin sendromu, günümüzün en popüler psikolojik sorunlarından biridir. Bu sendroma sahip insanlar zamanla sadece yaptığı işte değil hayatının çoğu alanında etkilerini hissetmektedir.

Dağınık beyin sendromu, Modern Çağ’ın ve teknolojinin getirdiği daha hızlı bir şekilde birçok işin aynı anda yapılabilmesi olanağının olumsuz sonuçlarından biridir. Bir hastalık olarak nitelendirilmeyen dağınık beyin sendromu, sıradan bir durum olarak görülmemelidir. Nitekim bu sendrom birçok olumsuz faktörün baskısı üzerine ortaya çıkan bir dışa vurumdur. Zamanla ciddi psikolojik hastalıkları beraberine getirebilir.

Dağınık Beyin Sendromu Nedir?

Genellikle çalışanlarda görülen birden fazla sorumluluk alma ve mükemmeliyetçi olma isteği sonucu oluşan psikolojik bir sorundur.

Bu sendroma sahip kişiler birden fazla sorumluluk alma sonucunda kesintiye uğrama alışkanlığını da ediniyor. Mükemmeliyetçi olma isteği sonucunda ise daha iyisini yapmak isterken işin detayları arasında kayboluyor. Kendi işini yetiştirmek için çabalarken bir yandan da çevresindeki insanlara yardım etmek için çabalamaları zamanla dikkat dağınıklığına sebep oluyor. Tüm bu negatif nitelikteki kazanımlar beynin bir anda bir iş yapma donanımı üzerine olumsuz etki bırakarak dağınık beyin sendromunun açığa çıkmasına sebep oluyor.

ABD’de dev seyahat şirketi işleten Judi Wineland, anlık mesajlaşmanın popüler olduğu 1990’larda çalışanlarının hem mesajlaşıp hem de işlerini yapmasından memnun değildi. Bu durumun günlük işleri zorlaştırdığını düşünüyordu. Ancak genç çalışanlarının bu durumdan pekte etkilenmediğini gözlemlediğinde kendinde mi bir sorun olduğunu düşünerek meraklansa da deneyimleriyle tek bir işe odaklanmanın şirketi yönetme de bir avantaj olduğunu ve böylece daha iyi yönettiğinin farkına varmıştır. Wineland, aynı anda birçok işin yapılmasının ruhsal dengeyi bozduğunu dile getirmiştir.

Dağınık beyin sendromu sadece kişinin kapıldığı düşüncelerle değil aynı zamanda beynin çok yorulacağı şekildeki tempolu işlerde, mobbing uygulanarak stres ve kaygı altında hissettirilen çalışma alanları da sendroma sebep olmaktadır.

Dağınık Beyin Sendromu Belirtileri Nelerdir?

  • Yapılan işe odaklanamamak
  • İşine odaklandığında çevresindeki olup biteni fark etmeme
  • Çalışma sırasında stres altında hissetme
  • Hata sayısında artış, hataların sürekli olarak tekrarlanması ve zamanla umursanmaması
  • Artan baş ağrıları
  • Dinlendiği vakitlerde bile yorgun hissetmesi
  • Uyku problemleri yaşama (uykuya geç dalma, verimsiz uyku)
  • Ruh halinde sürekli depresiflik görülmesi ve tükenmişlik hissine kapılması
  • Unutkanlığının artması (yakın tarihi hatırlamada bile zorlanma)
  • İşinde gerekli performansı gösterememesi
  • Yaşadığı kaygıdan kaynaklı olarak zamanla sosyallikten uzaklaşması
  • Ani hareketlerde bulunması
  • Sıklıkla bildirimlerini kontrol etmesi
  • Beslenme düzeninde bozukluk baş göstermesi
  • Anksiyete belirtileri

Bu belirtilerle karşı karşıya olan kimse en kısa sürede psikoloğa danışması ve profesyonel destek alması gerekir. Dağınık beyin sendromu sorununu yaşamamak için hayatı olağan akışına bırakmalı iş saatleri dışında işi hatırlatacak türdeki durumlardan ve sohbetlerden uzak durulmalıdır. Kişinin kendisine vakit ayırması çeşitli etkinlikler yaparak bedenini ve zihnini kaygılarından arındırması gereklidir. Hayatın sadece işteki başarılar odaklı yaşanması dağınık beyin sendromu ve daha ciddi psikolojik hastalıkları beraberinde getirmektedir.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

CEPTE SAĞLIK

Cepte Sağlık; online aile sağlığı merkezidir. Türkiye'nin en büyük Fiziksel, Mental ve Sosyal Sağlık Platformunda yüzlerce alanında uzman doktor veya psikolog ile hemen online görüşme yapabilir, evde ...

WhatsApp