Kifoz

Kifoz

Kifoz nedir?

Kifoz hastalığı, omurganın öne eğilmesi sonucunda oluşur. Omurga sırt bölgesinde zaten öne eğik, bel bölgesinde de çukur bir yapıya sahiptir. Eğer bu öne eğiklik, 50-60 dereceden fazla olursa veya beldeki çukur 15 derecenin altına inerse, bir diğer deyişle düzleşirse, veya kaybolursa, kifoza sebebiyet verir. Hafif veya şiddetli görülebilen kifoz, farklı sorunlara yol açar. Bu yazımızda kifoz nedir, sebepleri ve çeşitleri nelerdir, teşhis ve tedavi yöntemleri nelerdir ve nasıl önlenir gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Kifoz hastalığının sebepleri nelerdir?

Basitçe kifoz, omurganın normalinden daha fazla öne eğilmesi durumudur. Bu duruma neden olabilecek farklı durumlar vardır. Yaşlı insanlarda omurga sıkışması ya da çatlaması, zayıflıklara sebep olur. Bu, yaşlılar için kifoz hastalığının nedenlerinden biridir. Çocuklarda ve gençlerde ise, omurgada şekil bozukluğu oluşmasıyla ya da omurga kemiklerinin zamanla sıkışmasıyla kifoz oluşur. Bunlar dışında da kifoz’ un birçok sebebi vardır. Bunlardan 4 tanesi sizler için seçtik ve aşağıda sıraladık.

  • Kırıklar: Kırılmış omurga, omurgada kavislenmeyle sonuçlanabilir.
  • Kemik erimesi: Kemiklerin güçsüzleşmesi, omurga eğriliğine sebebiyet verebilir. Kemik erimesi özellikle yaşlı kadınlarda ve uzun süre kortikosteroit kullanan insanlarda görülür.
  • Disk dejenerasyonu: Omurga omurları arasında yastık görevi gören yumuşak ve yuvarlak diskler, yaşlanmayla birlikte düzleşip küçülür. Bu durum kifoz’ un kötüleşmesine sebep olur.
  • Scheuermann hastalığı/kifozu: Bu hastalık genellikle ergenlik öncesi dönemde başlayan kamburluk durumudur.

Kifoz çeşitleri nelerdir?

Kifoz’un birden fazla çeşidi vardır. Yetişkin bireyler ve çocuklarda en sık görülen üç kifoz çeşidini aşağıda bulabilirsiniz.

  • Postüral kifoz
  • Scheuermann kifozu
  • Doğuştan gelen kifoz

Kifoz hastalığının bulgu ve semptomları nelerdir?

Kifoz hastalığının bulgu ve semptomları, sebebine ve şiddetine göre değişir. Aşağıda sizler için bazı bulgu ve semptomları sıraladık. Bunlardan herhangi biri gözlemlenirse, doktora başvurulmalıdır.

  • Sırtta görünür bir kambur
  • Sırtta veya omuzlarda ağrı
  • Yorgunluk
  • Omurga sertliği
  • Nefes darlığı ve solunum güçlüğü
  • Bacaklarda zayıflama ve uyuşma

Kifoz tanısı nasıl konur?

Herhangi bir bulgu veya semptomun gözlenmesinin ardında doktora başvurulur. Uzman doktor öncelikle sorun hakkında ön bilgi toplamak için birkaç test yapar. Bunlardan ilki, kişinin dengesinde ya da hareketlerinde bir sıkıntı olup olmadığını anlamak için yaptırılan hareketlerdir. Ardından hastayı yatırarak omurga eğriliğinin duruş bozukluğundan mı yoksa yapısal bir sorundan mı kaynaklandığını saptamaya çalışır. Tüm bunların ardından koyduğu tanıyı doğrulamak için X-ray' e başvurur. X-ray sayesinde, hastanın kifoz olup olmadığını ve kifoz görülüyorsa sebeplerini anlayabilir. Eğer tedavi yöntemi ameliyat olarak planlanıyorsa, ek görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir. Bunlardan biri CT görüntüleme, yani tomografi, diğeri de MR’ dır. Eğer kifoz yetişkinlikte oluştuysa, altta yatan sebebi bulma amacıyla ek testler yapılabilir. Bunlardan biri kan testidir. Bir diğer test kemik yoğunluğu ölçümüdür. Bu testlerden hangisinin uygulanacağı, gözlemlenen semptomlarla ilişkilidir.

 

Kifoz nasıl tedavi edilir?

Kifoz’ un çoğu vakasında herhangi bir tedaviye ihtiyaç olmaz. Eğer kifoz’ un sebebi yalnızca duruş bozukluğuysa, duruş üzerine çalışmak yeterli olacaktır. Çocuklarda doğuştan gelen bir kifoz durumu gözlemlendiğinde, çözüm genellikle ameliyattır. Çocuklarda Scheuermann kifoz’ u görüldüğünde, tedavi, çocuğun yaşına, cinsiyetine, eğimin şiddetine ve esnekliğine göre kararlaştırılır. Eğer hasta hafif bir kifoz yaşıyorsa, hastalık ağrı kesiciler ve düzenli egzersizlerle kontrol altına alınabilir. Ibuprofen veya parasetamol bu ilaçlardan ikisidir. Yoga veya pilates gibi egzersizlerin dışında fizik tedaviye başlanabilir. Kifoz’ u hafif geçiren gençlerde sırt korsesi bir çözüm olabilir. Bu korseler henüz gelişen vücutta, kamburu önlemeye yardımcı olabilir ve büyüme bitene kadar kullanılır. Bu korseler yetişkinlere önerilmez. Zaten gelişimlerini tamamladıkları için, korselerin omurga üzerinde herhangi bir etkisi olmaz. Eğer aşağıda belirttiğimiz durumlardan herhangi biri varsa, kişiye ameliyat önerilebilir.

  • Omurganın eğrisi çok belirginse
  • Omurga eğrisinin sebep olduğu acıya ilaçlar etki etmiyorsa
  • Omurga eğrisi vücutsal fonksiyonlara zarar veriyorsa
  • Ameliyat olunmadığı taktirde omurga daha çok zarar görecekse

Ameliyat tedavisinin ardından genellikle sırttaki görünüm düzelir ve acı geçer. Fakat ameliyatlar, yaratabilecekleri sıkıntılar açısından yüksek risk taşır. Bu yüzden çok ağır vakalar dışında önerilmez.

Kifoz kaç günde iyileşir?

İstisnai durumlar dışında kifoz, ameliyat snrasında özellikle çocuklarda v genç erişkinlerde iyileşir. İyileşme süreci hastanın yaşıyla yakından alakalıdır. Özellikle çocuklarda ve genç erişkinlerde iyileşme oranı daha yüksektir. İyileşme süreci hastanın yaşıyla yakında alakalıdır. Aşağıda çocuklar ve genç erişkinlerde iyileşme sürecinin nasıl izlediğini sizler için sıraladık.

  • Ameliyattan sonraki gün, hasta ayağa kaldırılır ve hareket ettirilir.
  • Duruma göre 3. veya 4. gün taburcu olabilir.
  • Bir sorun olmadığı taktirde 3. haftadan sonra ev dışına çıkabilir.
  • 4. haftanın ardından hafif vücut egzersizleri yapabilir.
  • 2. ay tamamlandığında toplu taşıma araçlarına binebilir.
  • 3. ayın sonrasında vücudu zorlayacak şeylerden kaçınarak normal hayatını sürdürebilir. Hafif koşu yapabilir veya yüzebilir.
  • 6. ay tamamlandığında, hasta koşu ve diğer ferdi sporları yapmaya hazırdır. Fakat bu sporlar asla tehlikeli ve yarış içeren sporlar olmamalıdır.
  • 1. yılın sonundan itibaren serbest bırakılır. Ancak yine de dövüş sporları ve tehlikeli etkinliklerden uzak durmalıdır.

Kifoz nasıl önlenir?

Postüral kifoz’ u önlemek mümkündür. Kişi duruşunun farkında olursa ve sırtına gerekli özeni gösterirse, kifoz riskini en aza indirgemiş olur.  Küçük yaştan itibaren çocuklar kifoz hastalığına karşın eğitilmelidir. Eğer çocuğunuz varsa, dikkat etmeniz gereken birkaç durumu aşağıda sizler için sıraladık.

  • Çocuğunuzun kambur durmasını engelleyin
  • Çocuğunuza doğru oturma pozisyonunu öğretin
  • Ağır okul çantaları taşımasını önleyin
  • Sırtı güçlendirecek düzenli egzersizler yapmasını sağlayın. Bunlar yüzme, koşma, yürüme veya yoga yapma gibi aktiviteler olabilir.

Kifoz’ a hangi bölüm bakar?

Eğer yukarıda belirtilen bulgu ve semptomlardan herhangi biri gözlemlenirse, Ortopedi kliniğine başvurmak gerekir.

 

Yazının referansları

https://www.nhs.uk/conditions/kyphosis/#:~:text=Kyphosis%20is%20curvature%20of%20the,45%20degrees%20is%20considered%20excessive.

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kyphosis/symptoms-causes/syc-20374205

https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/kyphosis-roundback-of-the-spine/

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/kyphosis

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

CEPTE SAĞLIK

Cepte Sağlık; online aile sağlığı merkezidir. Türkiye'nin en büyük Fiziksel, Mental ve Sosyal Sağlık Platformunda yüzlerce alanında uzman doktor veya psikolog ile hemen online görüşme yapabilir, evde ...

WhatsApp